Рано или късно всички уебсайтове ще трябва преминат към протокола

...
Коментари Харесай

Chrome ще започне да блокира уебстраници с несигурния HTTP протокол


Рано или късно всички уеб страници ще би трябвало преминат към протокола HTTPS
(снимка: CC0 Public Domain)

Тенденцията всички уеб страници да преминат към сигурния протокол HTTPS наподобява е необратима. За това способства и най-популярният браузър Chrome, който толерира потреблението на този протокол.

Повечето уеб страници към този момент са задействали HTTPS криптиране за отбрана на потребителските данни, а тези, които не са, евентуално ще би трябвало да го създадат скоро. Открита е нова функционалност в кодовата база на Chrome, която ще накара браузъра автоматизирано да блокира зареждането от несигурни HTTP запаси, заяви TechCrunch.

По-рано в настройките на Chrome се появи отметка „ Винаги използвайте предпазени връзки ”, при избор на която браузърът се пробва да се свърже със уеб страниците по HTTPS. Остарелите уеб запаси с HTTP протокол се маркират като „ несигурни ” в адресната лента.

Сега потребителят ще вижда предизвестие всякога, когато се опита да изтегли данни през HTTP. Браузърът също ще рапортува за блокиране на съответното наличие, само че откакто изследва предизвестието, потребителят ще може да отстрани блокирането и въпреки всичко да изтегли нужния файл.

Новата функционалност в Chrome евентуално няма да бъде задействана в стабилната версия 111, която се чака да излезе през март 2023 година Предполага се, че тя ще се появи в предварителна версия на браузъра по-късно през годината. Преминаването към HTTPS не е проблем за притежателите на уеб сайтове, защото е налична безвъзмездна услуга за тази цел.
още по темата
Според статистическите данни за ноември, Chrome остава неоспорим водач на пазара на десктоп браузъри. Делът на приложението възлиза на 66,18%, според данните на StatCounter.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР