Рано или късно България ще започне да произвежда и автомобили.

...
Рано или късно България ще започне да произвежда и автомобили.
Коментари Харесай

Рано или късно ще започнем да правим и автомобили, смята министърът на икономиката

Рано или късно България ще стартира да създава и коли. В това е уверен министърът на стопанската система Емил Караниколов.

В ефира на Българска национална телевизия той разгласи, че това не се случва сега, защото няма готови фрагменти. За сметка на това продължава да има интерес от компании, които да откриват производства на обособени автомобилни елементи в България.

Той разяснява и че за разлика от предходни години сега вложителите в страната са съсредоточени не в логистика, а в произвеждане и високи технологии.

Според него " като цяло " вложенията са на доста добре равнище от началото на годината. Като доказателство Николов уточни, че от началото на годината са сертифицирани 15 плана за 181 млн. лева, които се чака да обезпечат над 4200 работни места. Скоро документ ще получат още 5 вложителя, които влагат в стопанската система общо 43 млн. лева и са декларирали наемането на 400 души на работа. Работи се по още 21 плана за над 830 млн. лева и декларирани 2500 работни места, добави Николов.

Според последните данни на Българска народна банка, които са предварителни, през първите пет месеца на годината вложените в българската стопанска система вложения са с 406 млн. евро по-малко от размера им година по-рано. Общата сума до края на май е 118 млн. евро.

Караниколов разгласи, че министерството възнамерява да възвърне районните структури на организацията за дребни и междинни предприятия, които сега са общо шест. Причината за това е, че съгласно разбор на ведомството, където има такива структури, по-бързо се усвояват парите по европейските фондове. В съответния случай става дума за Оперативната стратегия " Конкурентоспособност ".

С цел да се облекчи администрирането на такива планове се планува за дребните компании да се вкара системата на ваучерите, при което те ще подават единствено два документа, когато аплайват по програмата.

По мотив дебата за анулацията на възбраната чужденци да купуват земя в България, министърът уточни, че вложители от Европейски Съюз поставяли този въпрос и показали интерес за покупка при рухване на възбраната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР