Рано е да бъдем категорични в изводите си за скоростта

...
Рано е да бъдем категорични в изводите си за скоростта
Коментари Харесай

Д-р Петър Марков: Дотук изглежда, че Омикрон се разпространява по-бързо от другите

Рано е да бъдем безапелационни в изводите си за скоростта на разпространяването, само че дотук наподобява, че този вид се популяризира по-бързо от другите. Във всички провинции на Южна Африка инфекциите с него нарастват като дял от броя на всички инфекции. Нарастващ брой страни рапортуват Омикрон, в това число и Англия. Това сподели за Bulgaria ON AIR епидемиологът и учител в лондонското учебно заведение по тропическа медицина доктор Петър Марков.

" Симптомите, които може да чакаме, са същите, които знаем до момента. Ако един вид се предава по-бързо и по-лесно спрямо другите - с времето той съумява да измести другите, тъй като е по-бърз. Ако Омикрон продължи да се държи по метода, по който се държи до момента, може да чакаме, че той ще стане доминантен. Това значи, че множеството от новите случаи ще бъдат с него. Това са хората, които са най-вече застрашени от тежко протичане и гибел с новия вид. А за хората, които е пристигнал моментът да си сложат бустерна доза - дано да го създадат по-скоро. Не знам дали фирмите ще стартират да създават нови ваксини за Омикрон, тъй като към момента не знаем дали такива ще бъдат нужни. От възникването на Омикрон са минали по-малко от 2 седмици. Данните са към момента малко и е мъчно да се приказва по тематиката. Но на този стадий няма индикации за понижаване на успеваемостта на имунизациите ", добави още доктор Марков.

" С новите разновидности те държат висока успеваемост във връзка с предотвратяване от тежко протичане. Заради това на този стадий няма данни за потребността от разработване на нови ваксини против новия вид. Ако такава потребност се появи, те ще бъдат създадени и няма да отнеме прекалено много време. Задължителната имунизация е политическо, а не експертно решение ", сподели доктор Петър Марков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР