Ранната зима е натоварен сезон за националния природен резерват, разположен

...
Ранната зима е натоварен сезон за националния природен резерват, разположен
Коментари Харесай

Китай използва нови технологии и иновации за защита на влажните зони и международната миграция на птиците

Ранната зима е претрупан сезон за националния естествен резерват, ситуиран в устието на река Хуанхъ покрай град Донин, източната китайска провинция Шандун. През резервата минават два от главните миграционни пътя за мигриращите птици – единият, който се разполага от Източна Азия до Австралия и другият, който покрива западната част на Тихия океан. Милиони птици стопират в Донин всяка година, което го прави едно самобитно „ интернационално летище “ за мигриращите птици и основна зона за тяхната отбрана.

Резерватът в последните няколко години започва нови планове за използване на новите технологии и нововъведения, които ще спомогнат в работата за възобновяване на влажните зони, възобновяване на растителността и възстановяване на мониторинга на птиците. 

Резерватът се простира на към 153 000 хектара, като влажните зони съставляват повече от 70 % от общата му повърхност. Надеждното водоснабдяване е от основно значение за опазването на влажните зони и екосистемата като цяло. През последните няколко години резерватът започва нови канали за попълване на вода, отклонявайки повече вода от река Хуанхъ в резервата, което подкрепя възобновяване и поддържането на влажните зони. „ В предишното попълването на вода идваше натурално и то единствено един път годишно, преди сезона на наводненията, само че в този момент идва два или три пъти годишно. Открихме, че напролет да вземем за пример, когато растителността стартира щедро да пораства и да се развива, също е належащо огромно количество вода “, разяснява Лиу Дзин, заместник-директор на комитета за ръководство на резервата. „ Благодарение на новите благоприятни условия на технологията в тази тенденция ние към този момент можем да подсигуряваме по-добре процъфтяването на влажната растителност, което от своя страна обезпечава храна и заслон за мигриращите птици. “



Освен поддържане на равнището, количеството и качеството на водите тук, друга съществена задача за управата на резервата е и възобновяване на растителността. „ Коритото от морска трева поддържа бентосни организми като дребни риби и раци, които са питателна храна за мигриращите птици “, споделя Джоу Личън, началник на изследователския директорски комитет на резервата. В съдействие с Института по океанология и Океанския университет на Китай, резерватът е възстановил близо 100 хектара от коритото с морска трева от 2022 година насам. Процентът на покритие с естествена растителност в резервата в този момент възлиза на 55,1 %, което го прави най-голямата нова влажна зона с естествена растителност по крайбрежията на Китай.

Може би най-важното и забавно приложение на новите технологии в областта на запазване на влажните зони са техниките и системите за наблюдаване, следене и мониторинг на ятата мигриращи птици. „ В предишното брояхме птиците със личните си очи ", споделя Джао Ядзие, заместник-директор на Центъра за мониторинг на околната среда в делтата на река Хуанхъ. Когато преди години тя стартира работа в центъра, Джао се промъквала през калните блата, облечена в гумени гащеризони, високи до гърдите, носейки бинокли, стативи, фотоапарати и друго съоръжение, тежащо близо 10 кг. Екипите тогава се постанова да живеят в отдалечени станции за ръководство в продължение на няколко месеца. Сега към този момент членовете на екипа могат умерено да следят активността на птиците от спокойствието на техните офиси. Например през днешния ден те следят един ориенталски бял щъркел на огромния екран в главната зала за наблюдаване на резервата. Птицата стои в изкуствено гнездо с диаметър към 2 метра и обръща клони, с цел да подреди жилището си. 



Тази година Джао и нейните сътрудници са разкрили 198 гнезда с новородени бебета щъркели. Ориенталският щъркел е включен в листата на застрашените типове от Международния съюз за отбрана на природата. В резервата е построена интегрирана мрежа за наблюдаване с 66 камери за наблюдаване на птици, 75 за влажни зони и над 40 за човешки действия. Мрежата обезпечава 24-часово наблюдаване в действително време в основни области, употребявайки технологии като 5G, интелигентно усещане и изкуствен интелект. Системата може автоматизирано да улавя и разпознава птици, показвайки неотложно техния тип и здравословно положение на екрана. Точността на различаване на някои основни типове и огромни птици е над 90 %. Данните ще бъдат включени в статистиката в действително време, което неимоверно доста улеснява работата на всички в резервата. 



Използването на технологиите и нововъведенията в областта на отбраната и опазването на околната среда оказва помощ за понижаване на въздействието на човешките действия върху природата и основава повече благоприятни условия за запазване на биоразнообразието. Наблюдаване без да безпокоим природата и запазване без несъразмерна интервенция – това е най-голямото почитание, което може да отдадем към нашата околна среда. Всички благоприятни условия, които новите технологии и нововъведения ни дават в нашето съвременно време би трябвало да бъдат прилагани сполучливо, с цел да може да подсигуряваме едно по-зелено, стабилно бъдеще. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР