Рамзан Кадиров, своенравния лидер на руската южна Чеченска република, говори

...
Рамзан Кадиров, своенравния лидер на руската южна Чеченска република, говори
Коментари Харесай

В Русия има един несменяем диктатор и той не е Путин

Рамзан Кадиров, своенравния водач на съветската южна Чеченска република, приказва за овакантяване. Той споделя, че това е неговата "мечта ". Въпреки това, в случай че практиката от предишното е нещо, което следва да се помни, това не значи и за минута, че той плануват пенсиониране на 41 година, или даже да се откаже от безмилостната си хватка върху това, което се е трансформирало в негово виртуално персонално феодално притежание. Вместо това това евентуално значи, че Кадиров желае нещо - и това единствено по себе си ни споделя за положението на Русия през днешния ден, разяснява Марк Галеоти в "Ал Джазира " (Al Jazeera).

Осъдиха физическите убийци на Борис Немцов

Мюсюлманският деспот, който прави каквото си желае

Рамзан Кадиров: Аз съм пехотинец на висш главнокомандващ

Чеченският водач Кадиров към Путин: Дай ми да се удрям против ИД в Сирия

Интервюиран от държавния ефирен канал "Россия-1 " на 26 ноември, Кадиров споделя, че "имаше време, когато хора като мен бяха нужни за битка, с цел да открият реда ", само че "сега имаме ред ". Въпреки че той се отхвърли от оповестяването на оставката си, той добави, че в случай че Москва търси негов правоприемник, има "няколко души, които могат да правят работата съвършено ".

Иронията е в това, че мнозина в Москва биха се съгласили. Мнозина в елита, в това число от шефовете на множеството от органите за сигурност, нямат доверие на Кадиров и го презират. Бившият въстаник, който смени позицията си, с цел да се бори за Русия по време на втората чеченска война през 1999-2009 година, сътвори фактическа самостоятелност оттатък фантазиите на доста от бунтовниците. Местните сили за сигурност - така наречен "Кадировци " - могат да носят съветски униформи, само че се кълнат в лоялност на Кадиров. Той показва и избира всички локални чиновници. И е най-добре, от неговата позиция, че Москва му заплаща за това. Федералните дотации съставляват повече от 80% от бюджета на Чечня.

Проблемът не е единствено, че Кадиров е капризен и се радва на хубавия живот - неговата чудатост включва частна зоологическа градина и суперавтомобил Ламборгини Ревентон на стойност 1,4 млн. $, един от единствено 20-те създадени в миналото, само че също по този начин постоянно не се преценява с разпоредбите отвън неговата лична република. Много руснаци считат, че той стои зад смущаващото ликвидиране през 2015 година на опозиционния водач Борис Немцов безусловно край стените на Кремъл.

Още през февруари 2016 година Кадиров показва отвращение да се кандидатира за преизбиране, като размишляваше, че той просто би желал да бъде елементарен боец, който взе участие във войните на Русия. Разбира се, той още веднъж се кандидатира и завоюва още пет години мандат като локален водач без сериозна съпротива.

Но значимото бе, че той принуди Москва да размишлява за живота без него. Мнозина последователи на съветски придвижвания може да презират Кадиров и да се тормозят от тази необиграна, нападателна фигура, чиито лудории варират от интензивно присъединяване в Инстаграм до наказване на недобросъвестни министри пердах на боксовия кръг.

Те обаче също по този начин са ужасени от мисълта за още една чеченска война, изключително в този момент, когато са мощно ангажирани в Сирия и Украйна. Общото поверие е, че поради степента, в която всички чеченски структури на властта са колонизирани от хора, свързани или близки до Кадиров - даже представител в Москва е неговият братовчед Адам Делимханов - тогава загубата на Кадиров ще дестабилизира Чечня.

Това, което дестабилизира Чечня, евентуално също ще дестабилизира целия район на Северен Кавказ, където корупцията, неприятното администриране и икономическите компликации основават съществено предизвикателство от тероризъм и бунтовници. Според систематизиран отчет на Националната армия следователно ще би трябвало да бъдат ситуирани към 100 000 национални гвардейци и още 50 000 бойци от постоянната войска.

В резултат на това даже най-сериозните критици на Кадиров го виждат като по-малкото зло. Путин наподобява го толерира, а ръководителят на Националната армия, военачалник Виктор Золотов, е най-хубавият му съдружник в Москва. Иначе Кадиров няма същински другари в столицата. Докато множеството от тях се опасяват от хаоса повече от Кадиров, той е в сигурност.

Но какво желае Кадиров? Още през 2016 година той беше угрижен да отклони всяка заплаха, че потокът от федерални пари за Чечня може да бъде понижен. Москва бе намерено ангажирана с развиването на новоприсъединения Кримски полуостров и скрито трябваше да харчи средства освен с цел да се бори с необявената си марионетна война в Югоизточна Украйна, само че и да поддържа разпадащата се стопанска система на района. Междувременно Москва и Санкт Петербург чакат нормалния си приоритет, и чистите донорски райони като Татарстан и Якутия стартират да пропагандират за по-голям дял от националния бюджет.

Неговата размисъл за оставка имаше резултат. Москва почувства, че няма жизнеспособни други възможности, които да управляват хищния хайлайф на Чечня и да командват лоялността на "Кадировци ", тъй че вместо това капитулира. Кадиров беше безшумно укротен, че парите – от които той също има потребност, с цел да резервира клиентите и почитателите си правилни - ще продължат да текат.

Това не е изцяло еднопосочна връзка. Кадиров изпрати чеченска военна полиция в Сирия, да вземем за пример, частично в подмяна на това, че Москва му разрешава да пази "Кадировци "-те отвън командната верига на Националната армия. Но, в последна сметка, Кадиров провокира Кремъл, когато желае нещо да се случи - или да предотврати нещо.

Възможно е той да се притеснява от обновените опити за орязване на бюджета му. Неотдавнашен отчет на вицепремиера Дмитрий Козак заяви, че повече от 1 милиарда $ са били изразходвани за Чечня без "никакво икономическо влияние ".

Това, обаче, евентуално отразява възходящата политическа неустановеност. Очаква се Путин още веднъж да се кандидатира за президент през 2018 година, в който случай той безспорно ще завоюва. Но очевидното му отвращение да разгласи кандидатурата си и чувството, че той се уморява от позицията, генерира обилни подмолни диспути в Москва по отношение на приемствеността. Путин може да остане за още един шестгодишен мандат или може да съобщи властта на свое протеже преди този момент, както го направи Борис Елцин, само че по един или различен метод, говоренето за "следващия президент " става все по-често.

В този подтекст, вместо да се загатва за личното му излизане от политическата сцена, Кадиров може би ще направи изказване: Който е идващият президент на Русия, той ще се нуждае от мен тъкмо толкоз, колкото и Путин.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР