ръмотевични бури с градушки с големина на орех и яйце

...
ръмотевични бури с градушки с големина на орех и яйце
Коментари Харесай

ПОГРОМ: Вижте какво е във Велико Търново след градушката

ръмотевични стихии с градушки с величина на орех и яйце се развихриха в планинските региони и над Централна и Северна България. Сериозни са вредите в областите Велико Търново, Правец, Плевен, Ловеч, Шумен, Враца, Габрово.

Унищожени реколти, счупени стъкла на коли, отнесени покриви, селища без ток - такава е картината в сряда вечерта по места.

Кадри след стихията демонстрират вредите в Шумен.

Граждани настояват, че павирана улица безусловно е помляна от силата на бурята. Каменните блокчета са изкъртени от водата и се валят далеко от местата си, демонстрират фрагменти. Няма информация коя е въпросната улица.

Снимка демонстрира и стъклото на лек автомобил, което е потрошено от градушката.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов свика незабавно спешния щаб за основаване на нужната организация за премахване на вредите от бурята. Има подадени сигнали за пет паднали дървета на територията на града.

Щети има и по покрива на СУ " Вела Благоева ". Има сигнали за две ударени от дървета коли, както и за запушени шахти. Няма информация за потърпевши хора.

Силната стихия мина и през великотърновските села. Най-засегнати са Арбанаси и Шереметя. Валежът е траял повече от 10 минути, а ледените парчета са били с размера на яйце, описват очевидци.

В Арбанаси токът е спрял, а улиците са се трансфораха в реки. В региона на село Шереметя има няколко автокъщи, които са най-потърпевши от бурята. Стъклата на колите са потрошени, като има провали и по капаците.

В село Драгижево също има съществени вреди. Местни алармираха за паднали дървета и счупени от градушката прозорци. За малко време селото е останало и без ток, само че той към този момент е възобновен.

Частично бедствено състояние ще бъде оповестено в ловешкото село Радювене след бурята довечера, заяви кметът на Ловеч Страцимир Петков. Там е паднала и едра градушка. Има отчасти отнесени покриви на къщи, както и асфалт по улиците, елементи от селото е без електроподаване, има паднали дървета.

По същото време градушка удари и градовете Левски и Горна Оряховица.

По думите на кмета това е най-потърпевшото село, претърпяло втора мощна стихия за последните две седмици.

" При предната стихия имаше паднали врати, изкоренени дървета. Сега ситуацията също не е положително ", уточни Петков и добави, че няма бедстващи хора, съобщи Българска телеграфна агенция.

В Ловеч са наводнени няколко съществени улици и булеварди. Има закъсали коли - под покрития мост и на основно кръговото кръстовище в града.  Служители на общинската компания " Еко " отводняват шахтите, с цел да се оттече водата по-бързо.

Ледени топчета в регионалния град са били по-големи от лешник. За 20 минути са паднали 25 литра на кв. м дъжд. Скоростта напразно е била 15 метра в секунда, заяви инж. Мартин Мачев, шеф на Националния институт по метеорология и хидрология - филиал Плевен. В двете общини и в Угърчин има обитаеми места с прекратено електрозахранване, оповестяват от електроразпределителното сдружение.

Голеами провали от градушка има и в град Летница.

" Две трети от плодовете от дърветата са на земята, 50 % от зеленчуците в градините на хората са унищожени ", сподели кметът  Красимир Джонев. Няма наводнени улици и парцели, както и потърпевши хора. Предстои да се откри има ли други провали по реколтата и имуществото на хората.

Градушка падна и в Габрово. Ледените парчета бяха по-големи от лешник. Те бяха съпроводена с натоварен дъжд и мощен вятър. От бурята има труднопроходими и наводнени улици.

В Правец ледените парчета са били с размера на яйце и се е изсипвала в продължение на 20 минути, оповестяват в обществените мрежи.

Ледени парчета с огромни на орех удариха и павликенски села. В Лесичери дъждът, който е бил съпроводен с вятър и дъжд, е траял към 10-15 минути. Пострадали са и прилежащи села.

Унищожени са зеленчукови градини, както и плодни дръвчета по дворовете на хората. Наводнени сектори няма, само че за малко улиците в обитаемото място са се трансформирали в реки и прекосяването е било невероятно. По пътя има паднали клони и дървета, само че придвижването не е спряно.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР