Рамково споразумение, подписано между Националния статистически институт (НСИ) и Националното

...
Рамково споразумение, подписано между Националния статистически институт (НСИ) и Националното
Коментари Харесай

Такса смет ще зависи от броя обитатели на имота

Рамково съглашение, подписано сред Националния статистически институт (НСИ) и Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ), прави допустимо от 2025 година таксата " Битови боклуци " да се пресмята според от броя на жителите да даден парцел и сметта, които те генерират. Това сподели доцент доктор Атанас Атанасов, ръководител на Национален статистически институт при подписването на документа през вчерашния ден. След съглашението ще получават публични данни от преброяването на популацията и жилищния фонд в България.
" Данните, свързани с броя на ползвателите на услуги в парцел в раздел " Данни за семействата ", ще бъдат употребявани при създаване на новата методика за сметосъбиране ". Таксата към този момент няма да зависи от данъчната оценка на парцела.
Според методиката общинарите могат да употребяват три метода - да се продават на хората специфични торби, да се заплаща по отношение на броя контейнери или да се пресметна сума по броя на живеещите в даден парцел.
По неофициална информация множеството от кметствата имат желание да употребяват броя на живеещите в едно жилище. В този случай сумата се дефинира, като разноските на общината се разделят на хората в населенoто място, а получената сума се умножи по броя на жителите на парцела. За измерител може да се вземе и изразходваното количество вода. Приходите от такса боклук би трябвало да покриват разноските за разчистване. Изключение от този принцип се позволява единствено в случаи, когато може да бъде обиден публичният интерес - т.е. с новата методика таксата да се вдигне прекалено.
Според параметрите на новата методика може да се създадат приблизителни калкулации какъв брой ще коства извозването на боклука. Например в приблизително огромна община с близо 138 000 поданици и разноски за разчистване за 10,5 млн. лв. таксата ще е 76 лв. на човек годишно. Така домакинство от четирима ще би трябвало да заплати 304 лв.. В София има няколко пилотни плана, при които е въведен правилото " замърсителят заплаща ". Единият е в регионите УКремиковциФ и УОвча купелФ, където има система за разделно събиране на боклуци от хартия и картон, стъкло, пластмаса и метали. На семействата са раздадени контейнери или чували, а за тези в блоковете са сложени специфични контейнери.
От Столична община показаха още, че отвън общоприетото установяване на такса боклук съгласно данъчната оценка са дали опция на бизнеса да заплаща съгласно количеството битови боклуци за нежилищните парцели. Фирмите имат и алтернатива за събиране и транспортиране на битовите боклуци посредством директно договаряне със профилирани компании.
Промените в общинските наредби, отнасящи се до определянето на таксата за битови боклуци, обаче ще бъдат направени едвам откакто бъде призната от Министерския съвет наредбата за новата методика.В Пловдив да вземем за пример ще вършат изследване какъв брой отпадък се изхвърля от даден вход или блок. Ще се слагат чипове на контейнери и камиони, с цел да се мери количеството боклуци.
Във Велико Търново плануват по новата методика да изберат таксата да зависи от броя на живеещите. Това нямало да докара до шоково повишаване, даже за някои може да има понижение. Според изчисленията с новата методика няма да се постанова дофинансиране на дейностите по непорочност от други приходоизточници, както е сега. В Кърджали пък се заплаща съгласно застроената повърхност на жилището, само че от общината изясняват, че най-честно ще бъде, в случай че таксата се дефинира по отношение на генерирания боклук.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР