Ралито на турските акции продължава и в сряда, като основният

...
Ралито на турските акции продължава и в сряда, като основният
Коментари Харесай

Турските акции: хем най-поскъпващите, хем най-поевтиняващите

Ралито на турските акции продължава и в сряда, като главният показател Borsa Istanbul 100 се изкачи с 2,7 % в постоянната търговия. За последното тримесечие растежът доближава 32 % в локална валута — което прави показателят най-добре представящия се в света. Но в долари е най-зле представящият се — 12 % спад, написа Bloomberg.

Причината, несъмнено, се крие в поевтиняващата турска лира. " Когато валутата е слаба и (реалните) лихви са ниски, акциите са общо взето един от дребното останали атрактивни активи, които могат да защитят спестяванията на локалните ", споделя Бурак Исяр, шеф в ICBC Turkey Investment.

Лирата падна още веднъж във вторник, откакто президентът Ердоган се закани да продължи да оказва напън за събаряне на лихвите. В сряда централната банка се намеси с продажба на задгранична валута и съумя да стабилизира лирата. Но от средата на септември турската валута загуби 35 % от цената си по отношение на американския $.

В същото време задгранични вложители вложиха $1 милиарда в турски акции през трите месеца до 19 ноември. Основният показател е покрай най-ниското си равнище от 2009 година в долари.

" Износителите печелят от слабата лира ", споделя Исяр. И добавя, че акциите са евтини за задграничните купувачи. Сред най-големите спечелили в сряда бяха производителят на бяла техника Arcelik и самолетната компания Turkish Airlines.

Нов министър на финансите

В четвъртък лирата още веднъж потегли надолу, откакто Ердоган изненадващо смени министъра на финансите. Валутата поевтиня до към 13,43 за $, спад от 1,4 %.

Досегашният министър Лютфи Елван ще напусне поста си, а на негово място ще застане Нуредин Небати, който бе зам.-министър на финансите от 2018 година, съгласно указ, разгласява в турския еквивалент на Държавен вестник. Новият министър се счита за непосредствен до Ердоган.

" Всичко нараства ": цените в Турция порастват, недоволството също

Цените в Турция не стопират да порастват, както и недоволството на хората. Въпреки страха от репресии, от ден на ден турци излизат по улиците и упорстват за оставката на правителството
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР