Ръководството на ВМЗ Сопот призоваха предприятието да не бъде въвличано

...
Ръководството на ВМЗ Сопот призоваха предприятието да не бъде въвличано
Коментари Харесай

ВМЗ Сопот: Призоваваме да не бъдем въвличани в политически спекулации

Ръководството на ВМЗ Сопот приканиха предприятието да не бъде въвличано в политически спекулации. В сдружението работят над 4 000 души, заети в доста характерен бранш, в който всяка погрешна информация може да се отрази на имиджа на страната и на резултатите на компанията, се показва в позицията на управлението на оръжейницата.

В мнение на Съвета на шефовете на Държавната консолидационна компания за освобождението на изпълнителния шеф Ваня Караганева, наред с останалите претекстове за уволнението ѝ, се показва, че тя еднолично е назначила краткотрайни членове на СД на ВМЗ, както и че е дала позволение предприятието да даде изключителни права за своята продукция на частно юридическо лице без нужното изследване за целенасоченост.



Междувременно по-рано през днешния ден от политическа партия ГЕРБ на брифинг, обвързван с уволнението на шефа на ДКК, попитаха: " тече ли преодоляването от частни компании на ВМЗ, взе участие ли президентът Румен Радев в тази скрита приватизация посредством двамата министри и какъв брой заплаща военната олигархия за тези услуги ".

От прессекретариата на президентската институция дадоха отговор за Българска национална телевизия, че " следващите манипулативни внушения във връзка с президента от една партия, потопила страната в корупция, не заслужават отговор ".

Ето и цялата позиция на управлението на ВМЗ Сопот:

" Във връзка с направените през днешния ден внушения в общественото пространство, ВМЗ декларира, че никое от тях не дава отговор на истината.

ВМЗ в никакъв случай не е давало опция на една избрана компания да съставлява цялата му продукция. Към момента сдружението работи интензивно с повече от 30 компании.

Факт е, че някои от тях са единствен сътрудник за избрани задгранични пазари, само че това е одобрена процедура в целия свят, който е годен и за България през последните десетилетия. Затова и от години е планувана законова опция за дадени пазари да се дефинират компании, които имат изключителни права да съставляват ВМЗ.

Последното се постанова от спецификата на обособените задгранични пазари и се случва единствено след доста изчерпателен разбор. Процедурите в доста от страните, за които ВМЗ осъществя експорт, изискват при оповестяване на търг, един производител да не може да взе участие с повече от една оферта. Назад във времето се е случвало нелоялни компании да дават предложения от името на ВМЗ, без да имат съответната оторизация, което води до премахване на всички, свързани с ВМЗ, участници. Последното се отразява отрицателно както на имиджа на сдружението, по този начин и на икономическите му резултати.

По тази причина се прави разбор на задграничните пазари, на които сдружението е работило години наред единствено с една компания и която е действително единствената, имаща опита и позициите да осъществя продукция на него. Чрез даването на изключителни права на такива компании се подсигурява, че нелоялни компании няма да се явяват на търгове от името на ВМЗ.

Военно-промишленият бранш е извънредно характерен. Именно затова и за последователност, оперативното управление на ВМЗ е непокътнато, като са направени промени единствено в Съвета на шефовете. В една извънредно сложна година за целия бранш са непокътнати всички служащи (на фона на всеобщи съкращения в преобладаващата част от фирмите в сектора), а сдружението ще приключи 2021 година на облага.

С новия бизнес модел, създаден от новия Съвет на шефовете, плановете са за нарастване в пъти на облагата още през 2022 година, излизане на нови пазари и опазване позициите на съществуващите.

В тази връзка ВМЗ ЕАД още веднъж приканва да не бъде замесвано в политически внушения, тъй като последните работят против ползите на страната ", написа в позицията управлението на ВМЗ Сопот.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР