Ръководството на ТЕЦ Варна опровергава в официално писмо спекулации за

...
Ръководството на ТЕЦ Варна опровергава в официално писмо спекулации за
Коментари Харесай

ТЕЦ „Варна“ не е искала преференциално изкупуване на електроенергия


Ръководството на Топлоелектрическа централа " Варна " опровергава в публично писмо спекулации за преференциално изкупуване на електрическата енергия на предприятието и квалифицирането на централата като " фаворизиран производител ".

Не ставало въпрос з апреференции

От сдружението декларират, че са подали към Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) заявление за одобряване на цени на електрическата сила и напомнят, че единствено енергийният регулатор е органът, който има компетенцията да вземе решение какви да бъдат цените на електрическата сила на генериращите мощности в страната.

Топлоелектрическа централа " Варна " е предоставила на КЕВР справедлива аргументация за всички разноски, които са свързани с дейностите на сдружението по производството.
Ръководството на централата в никакъв случай не е заявило искане за преференциално изкупуване на електрическата енергия, изясняват още от управлението.

Според сдружението, даването на леден запас от " Електроенергиен систематичен оператор " ЕАД (ЕСО) към обещано сдружение се реализира не посредством " включване ", а след участия в търгове и спечелването им.

" Желанието на мениджмънта на сдружението е да обезпечи спомагателна сигурност на електроенергийната система. Важността на централата е посочена в мнение на ЕСО, изтънчено от КЕВР през месец октомври 2016 година От него излиза наяве, че изведените блокове на Топлоелектрическа централа " Варна " са понижили сигурността на електрозахранването на потребителите в Североизточна България, като този отрицателен резултат ЕСО би трябвало да взема решение последователно с механически средства и обилни вложения в електропреносната мрежа ", е записано в позицията на Топлоелектрическа централа " Варна ".

Освен това, прекъсването на Топлоелектрическа централа " Варна " съгласно управлението е довело и до повишаване на непознатите директни и кръгови потоци на мощ през българската електропреносна мрежа. Това единствено по себе си довело до загуби.

Ръководството на сдружението подчертава, че възобновяването на активността на централата ще понижи софтуерните загуби на електропреносната мрежа и ще се понижат разноските на ЕСО.

Централата е взела решение да подмени главното гориво, което употребява въглища с природен газ. По този метод сдружението ще дава отговор на всички европейски условия във връзка с опазването на околната среда. Подмяната на употребяваното гориво, ще докара до унищожаване на излъчванията на серни оксиди и прахуляк.

Поради почти два пъти по-ниския емисионен фактор на природния газ по отношение на антрацитните въглища, се чака да бъдат понижени с до 50% излъчванията на парникови газове за производството на единица продукция, допълват от управлението на Топлоелектрическа централа " Варна ".

Заявлението в КЕВР

Изкупуването на електрическата енергия, създадена от Топлоелектрическа централа „ Варна “ от НЕК не я прави по своята същина преференциална и това е ясно най-малко за специалистите. В същото време включването й в микса на НЕК, по този начин, както желаят от управлението, слага самата централа в изискванията на преференциалност.

Припомняме, че в заявката за цени на Топлоелектрическа централа „ Варна “ е записано:

Предлагаме за одобряване следните цени:
Цена за електрическа сила – 142.23 лева /МВтч
Цена за разполагаема мощ:- 25.30 лева./МВтч
В ценовото заявление е употребена норма на възвръщаемост на личния капитал – 7%.

В заявката за цени на стр. 9, откакто се разяснява смисъла на централата се показва: „ Горе изложеното потвърждава нуждата „ Топлоелектрическа централа Варна “ ЕАД да бъде включена още веднъж в контролирания ценови микс на Обществения снабдител на електрическа сила в България – НЕК ЕАД, като по този метод ще бъдат понижени софтуерните загуби в електропреносната мрежа, ще бъдат доста понижени разноските на ЕСО ЕАД по вложения в електропреносната мрежа и не на последно място ще се понижат непознатите директни и кръгови потоци на мощ през българската електропреносна мрежа “, по-нататък се изяснява смисъла от екологизацията на централата.

На процедура управлението на централата се пробва по-накратко да заключи визията си, отразено в ценовото заявление до КЕВР. За по-голяма акуратност то може да бъде проследено и на страницата на регулатора:

http://www.dker.bg/uploads/zaqvlenia_ceni/2018/el/tec-varna-ead.pdf

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР