Ръководството на Световната антидопингова агенция (WADA) ще внесе препоръки руската

...
Ръководството на Световната антидопингова агенция (WADA) ще внесе препоръки руската
Коментари Харесай

WADA се готви да остави руската антидопингова агенция без права

Ръководството на Световната антидопингова организация (WADA) ще внесе рекомендации съветската организация (RUSADA) да остане с лишен лиценз, твърди осведомителната организация ТАСС, базирайки се на собствен източник в изпълнителния комитет на WADA.

Според информацията ръководителят на Комитета по сходство Джонатан Тейлър е показал в сряда своя отчет на съвещанието на изпълкома. В него той счита, че RUSADA не може да има права наедно с останалите антидопингови организации по света поради свадите с съветски спортисти в последните години.

Руската антидопингова организация е с лишен лиценз от 2015 година, а решението дали той ще бъде възобновен ще се вземе в четвъртък на събранието на Съвета на WADA.

Според решението на Световната антидопингова организация RUSADA работи в противоречие с всички признати правила. Тя има право да прави проби, само че под надзора на английската организация (UKAD). В последните месеци беше направен проект, който да се следва, с цел да може Русия да възвърне участието си.

Преди два дни изпълнителният шеф на WADA Оливие Нигли изясни, че съгласно него Русия няма да взе участие на зимните олимпийски игри в Пьончан, откакто не приема решенията на WADA и МОК. Той цитира точно проекта, който не се съблюдава от съветския спорт и RUSADA.

В същото време министърът на спорта на страната Павел Колобков отхвърли всички обвинявания от МОК и WADA. В изявление за " РИА-Новости " той изясни, че Русия прави всичко допустимо да взе участие на олимпийските игри.

" Наистина вършим всичко допустимо, с цел да възстановим правата на RUSADA. Мога да уверя всички, че страната е взела ограничения, с цел да почисти името си от тези обвинявания ", сподели Колобков.

За да възвърне напълно правата си, Русия би трябвало посредством Министерството на спорта и Руския олимпийски комитет да одобри обвиняванията от следствието на комисията " Макларън ". Тя уличи съветската страна в правене на стратегия за систематичен допинг на елитни спортисти.

" Няколко пъти бяхме изслушвани, както аз, по този начин и вицепремиерът Виталий Мутко, само че до този миг няма реакция от WADA. Ние се надяваме на заслужено решение в четвъртък ", добави съветският състезателен министър.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Допингът и Русия (150)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР