Ръководството на Столична община и на Топлофикация София“ трябва да

...
Ръководството на Столична община и на Топлофикация София“ трябва да
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Трябва да се работи активно и бързо за спасяването на Топлофикация София |

Ръководството на Столична община и на „ Топлофикация София “ би трябвало да работят доста интензивно за реализирането на договаряния с държавното управление за компенсиране на увеличените разноски за газ на сдружението. Губенето на време ще е за сметка на всички столичани.

Това сподели ръководителят на Българска социалистическа партия – София Калоян Паргов по време на изключително съвещание на Столичния общински съвет отдадени на проблемите на Топлофикация София, свързани с повишаването на природния газ и въглеродните излъчвания през 2021 година

Той беше безапелационен, че общинските съветници от „ Българска социалистическа партия за България “ поддържат предлагането за основаването на работна група, която да води договаряния с държавното управление, тъй като казусът касае софиянци. „ Но дано да е ясно, че отговорността е на управлението на Столична община и „ Топлофикация “. СОС, като принципал, би трябвало да даде доста къси периоди на управлението или да се оправи с проблемите и да върви към реализация на крайната задача, или да си отпътува “, съобщи водачът на столичните социалисти.

Паргов напомни, че преди 3 години общинските съветници са постигнали исторически консенсус по предложение на Българска социалистическа партия, в който са се обединили към това да се направи цялостен софтуерен и финансов одит на сдружението, като се върви към въвеждане на външен мениджмънт с оглед по-ефективното му ръководство. „ Той трябваше да усъвършенства и когенерационните мощности, правейки ги високоефективни, най-малко в съответствие 1:1 – топлинна и електрическа сила “, изясни той.

„ Българска социалистическа партия направи всичко допустимо това да се случи. Но беше изгубено повече от година в търсене на консултанти и варианти. А сега сме в окото на бурята. На прага на отоплителния сезон всички софиянци са застрашени от една социално-икономическа рецесия, вследствие освен на COVID-пандемията, само че и на протичащото се на международните пазари на енергоносители “, посочи Калоян Паргов.

„ Мантрата, че сдружението няма да спре да работи, е доста хубава. Но от данните, изнесени от управлението е видно, че казусът с наличните запаси е сериозен, поради покачването на цената на газта и зелените документи. Решени сме да намерим кратковременен вид и ограничения за решение на този проблем “, изясни Иван Таков.

„ Спорно е какъв брой социално-поносимата е цена на парното, поради социално-икономическото положение на хората. Трябва да внимаваме с тези термини, тъй като една огромна част от популацията на София, а и освен, изпитва огромна компликация при заплащане на сметките за сила, било то за електрическа енергия или топлоенергия “, добави общинският консултант от „ Българска социалистическа партия за България “.

„ Не можем да оставим „ Топлофикация София “ да затъва повече “, сподели от своя страна ген. Иван Мечков. Според него това изключително съвещание е закъсняло. „ Трябваше да се направи преди година – две, когато се видя, че сдружението не може да се оправя и продължава да затъва “, изясни той.

Ген. Мечков предложи към плана за решение да се включи точка, която разпорежда на Управителния съвет на „ Топлофикация София “ да предприеме дейности за преустановяване на договорите на компаниите - топлинни счетоводители. „ Защото в случай че „ Топлофикация “ прави тази активност 10-15% от средствата ще отидат в сдружението, като по този метод задълженията му ще намалеят “, аргументира се той.

„ Изключително значим е казусът за бъдещето софтуерно обновяване и развиване на „ Топлофикация “, сподели от своя страна Альоша Даков.

„ Относно осъществяването на консенсусното решение на СОС от април 2021 година, с което дадохме единодушие да бъде получена безплатна финансова помощ от Американската организация за търговия и развиване за осъществяване на изцяло изследване, пътна карта за развиване на „ Топлофикация “, за софтуерното ѝ обновяване, зам.-кметът Дончо Барбалов би трябвало да показва информация “, съобщи Даков.

„ Изключително значим е казусът за бъдещето софтуерно обновяване и развиване на „ Топлофикация “ в два аспекта. Първият е обвързван с опцията сдружението да се модернизира, да се вкарат в употреба нови високоефективни съвременни мощности. Вторият въпрос е обвързван с екологичните измерения на активността на „ Топлофикация “ и производството на топлинна и ел. сила. Всички сме наясно с това, че актуалните мощности все по-трудно покриват настоящите екологични стандарти и нямат късмет да отговорят на бъдещите наложителни европейски екологични правила “, сподели още той.

Даков сложи въпроса на какъв стадий е изследването, финансирано от Американската организация за търговия и развиване и в какъв период ще има опция да се разиска крайният резултат от разбора.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР