Ръководството на Руската православна църква обsви в неделя, че за

...
Ръководството на Руската православна църква обsви в неделя, че за
Коментари Харесай

Руският патриарх затвори храмовете в Москва, руснаците ще се молят у дома

Ръководството на Руската православна черква обsви в неделя, че за дните на Страстната седмица (13-19 април), а в случай че се наложи и по-късно, затваря за миряни храмовете и манастирите в столицата и в Подмосковието. В храмовете ще се позволяват единствено свещеници, помощници за осъществяване на църковните служби и доброволци, организиращи излъчването им в интернет или по телевизионни канали.

Това става по наставление на основния хигиеничен доктор на Москва Елена Андреева, описващо тъкмо този състав на хората, които е целесъобразно да се позволяват в храмовете. Новината би трябвало да бъде обявена на вярващите през днешния ден след литургията, празнуваща Входа Господен в Ерусалим, предава Дневник.

Затворени останаха в Страстната седмица и на днешния Великден католическите храмове, а за огромния празник Песах - синагогите в Русия.

На 29 март април " с болежка на сърце " патриархът на Москва и цяла Русия Кирил приканва православните християни да извършват предписанията на управляващите, да се въздържат от посещаване на храмовете, да се молят в до;овете си и да вземат участие в богослуженията при тяхната видеотранслация.

В днешното известие се споделя, че е " значимо да се обясни на вярващите, че краткотрайните ограничавания за престояване в храма не ги лишават от опцията да се приобщят ден след ден към великите събития на Страстите и Възкресението Гоподне посредством четене на Свещеното Писание, посредством съучастничество в богослуженията при тяхното лъчение и посредством домашно удостояване на богослужебното последование ".

Основните моменти от рекомендациите на санитарните управляващи ще бъдат сложени и на вратите на църквите.

Патриарх Кирил прикани вярващите да не се вс.ушват " в неразумните свещенослужители ", които оферират да не се съблюдават ограничаващите ограничения за битка с ковид. " Тази обстановка стана изключително тестване, когато жертваме дори визитата в храма - даже по време на велики празници - в името на здравето и сигурността на нашите близки ", съобщи той. Днес в известието се показва, че макар взетите ограничения измежду свещениците към този момент има инфектирани.

Владимир Легойда, един от известните публични и църковни дейци в Русия, разяснява, че " това е опция за всички да премислят въобще отношението към причаситето, което стана за нас нещо всекидневно и леко дело. Възможно е Бог да ни е изпратил това тестване, с цел да се научим в този момент да ценим това, което имахме ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР