Ръководството на Формула 1 обяви шестте локации, които ще приемат

...
Ръководството на Формула 1 обяви шестте локации, които ще приемат
Коментари Харесай

Двойно повече спринтови квалификации за новия сезон във Ф1

Ръководството на Формула 1 разгласи шестте местоположения, които ще одобряват спринтови надпревари през идния сезон 2023.

От следващата година техният брой се усилва двойно. Спринтовите надпревари бяха въведени през 2021 и бяха единствено три, колкото бяха и тази година. Тяхната концепция е да създадат конкуренциите по-интересни, като отпадне обичайна подготовка в събота и тя бъде сменена от съревнование от 100 километра, което е почти една трета от това на общоприетото Гран при в неделя. Редът на финиширане в събота дефинира и стартовата решетка в неделя.

Догодина спринтови стартове ще има в Азербайджан (28-30 април), Австрия (30 юни - 2 юли), Белгия (28-30 юли), Катар (6-8 октомври), САЩ/Остин (20-22 октомври) и Бразилия (3-5 ноември).

Бразилската писта " Интерлагос " е единствената, която за трета поредна година ще бъде хазаин на спринт. Трасето " Ред Бул Ринг " в Австрия също резервира семейството си от 2022 година, само че за останалите четири писти това ще бъде дебют в новия формат.

Президентът на Формула 1 Стефано Доменикали приветства измененията и допусна, че те ще се отразят позитивно на най-престижната автомобилна конкуренция.

" Видяхме доста положителна реакция към спринтовите надпревари през последните две години и нямаме самообладание да въведем още повече екшън, като увеличим броя им на шест ", съобщи Доменикали пред уеб страницата на Формула 1.

" Въвеждането на спринтове в събота основава един цялостен спортен уикенд с три дни непрестанна конкуренция и това носи доста повече развлечение на почитателите на нашия спорт, както и спомагателна стойност на всички заинтригувани страни, включително тимовете, медиите, спонсорите и домакините ", сподели още Доменикали.

За момента Формула 1 планува 23 старта през новия сезон, като евентуално ще има и 24-ти подобен, в случай че се откри подобаващ хазаин, който да размени отпадналото Гран при на Китай, което бе планувано за средата на април месец, само че няма да се организира поради ограниченията за битка с ковид в най-многолюдната страна.
















































--> -->
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР