Ръководството на Фонда за гарантиране на влоговете в банките е

...
Ръководството на Фонда за гарантиране на влоговете в банките е
Коментари Харесай

След смущаващия банков одит: Не се знае кой е вземал кредити от КТБ и как ги е обезпечавал

" Ръководството на Фонда за гарантиране на влоговете в банките е позволило съществени пропуски при осъществяването на пълномощията си в процедурата по банкова неплатежоспособност. Липсват кредитни досиета, даващи информация кой е взел заеми и в какъв размер , по какъв начин са получени и обезпечени. Пропуски има и при запечатването на парцелите на банката ". Това съобщи някогашният ръководител на Сметната палата Цветан Цветков пред БНР във връзка отчета

От него излиза наяве, че са установени редица нередности.

За документа публично от Сметната палата не изпратиха известие до медиите, само че той е оповестен на страницата й.

В частта, която визира имуществото на банкрутиралата КТБ, инспекторите показват, че не откриват разказани договорите и вземанията на банката, включително липсват данни и информация за кредитните досиета, налични в банката към датите на правенето на описите на имуществото. В някои случаи е прилагана информация за броя папки с кредитни досиета, само че без информация за заемите (кредитополучател, дата, размер и пр.), както и за съдържащите се документи в кредитните досиета.

От фонда, написа в одитния отчет, са обяснили тази липса с това, че самото разказване и събиране на тези документи е ставало по ускорена процедура, а също така информацията за нормалните банкови действия се съхраняват най-вече на електронен притежател, което съгласно фонда подсигурява тяхното правилно предпазване.

„ Хубаво е този отчет да бъде прегледан в Народното събрание и да се обмислят някои промени в Закона за банковата неплатежоспособност “, разяснява още Цветан Цветков.

Според него „ не трябва да се преглъща или не помни случилото се с КТБ ".

„ Контролът, упражняван от Фонда върху активността на синдиците по осребряване имуществото на банката, също не е ефикасен “, сподели той. Не са били приложени и описи, които да удостоверяват изземването на досиета от прокуратурата, означи Цветков.

Той очаквал с интерес одитите на Българската банка за развиване и на Директива за птиците „ Пристанищна инфраструктура “.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР