Ръководството на Европейската комисия и Международната енергийна агенция (МАЕ) нямат

...
Ръководството на Европейската комисия и Международната енергийна агенция (МАЕ) нямат
Коментари Харесай

Брюксел се готви за „удар“ срещу Газпром

Ръководството на Европейската комисия и Международната енергийна организация (МАЕ) нямат желание да облекчат натиска върху съветската енергийна компания Газпром и приготвят координирана офанзива, която да я принуди да промени държанието си на пазар, написа американското издание Politico.

Както означават създателите на публикацията, връзките сред Газпром и формален Брюксел остават извънредно напрегнати. Руската компания упорства, че извършва напълно своите договорни отговорности, само че Европейската комисия и МАЕ считат, че тя е в основата на основаването на неестествен дефицит на гориво в Европа. Освен това съгласно Брюксел Москва изкуствено завишава търсенето на газ.

По тази причина, европейските управляващи приготвят ответен удар против Газпром в няколко направления по едно и също време: от една страна, да предявят по отношение на съветския газов колос публични обвинявания в монопол и манипулиране на цените на газа, а въпреки това, да блокират стартирането на Северен поток — 2 ".

По-рано Тим Кьолер, шеф на немската асоциация на газовата промишленост Zukunft Gas, съобщи, че стартирането на газопровода „ Северен поток 2 “ ще се състои през 2022 година, след което цените на европейския газов пазар ще се стабилизират. Според него " Газпром " няма да бъде заинтригуван от установяването на прекомерно висока цена на горивото, защото това може да докара до понижаване на потреблението на газ.

Междувременно " Газпром " излезе  с изказване през днешния ден, в което оповести, че Европа е изтеглила от подземните си складове 62,6% от газа, напълнен през лятото.

" По данни на Gas Infrastructure Europe, към 15 януари размерът на дейния газ в европейските подземни складове е с 25% (15,6 милиарда куб. м) по-малко от миналогодишния. Вече са изтеглени 62,6% от количествата газ, нагнетени през летния интервал ", съобщи компанията в формалния си канал в Telegram.

Уточнява се, че размерът на дейния газ в европейските складове към 15 януари е бил 46,9 милиарда куб. м, което е с 1,091 милиарда куб. м под историческите минимални стойности към тази дата.

" Газпром " също по този начин съобщи, че не е резервирал никакъв потенциал за изпомпване на газ за Европа през газопровода " Ямал-Европа " за месец февруари, наблягайки внезапното понижаване на съветския експорт за района през тази година.

 

Руският газов колос показва, че до момента през януари тръбопроводният експорт на съветски газ е понижен с 41% по отношение на предходната година, наблягайки въздействието на реверсивното подаване на природен газ през " газопровода Ямал-Европа " в посока от Германия към Полша, който нормално придвижва съветски газ на запад.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР