Ръководството на Държавната консолидационна компания алармира за липса на оригиналниите

...
Ръководството на Държавната консолидационна компания алармира за липса на оригиналниите
Коментари Харесай

ДКК сигнализира ДАНС за липсата на документи по търговски спор

Ръководството на Държавната консолидационна компания сигнализира за липса на оригиналниите документи по търговски спор, което може да ощети страната с 50 милиона лв..
Още по темата
ДАНС е известена за случая. Това заяви новият шеф на ДКК Венцислав Димитров. Юристът показа резултатите от инспекцията за настоящото положение на сдружението след промяната на управлението.

" Единствената цел на днешната конференция е желанието да осведомяваме обществото за съществуването на този проблем ", разяснява пред медиите Димитров. 

" Държа да подчертая, че сдружението е комерсиално и като такова упражнява своята активност в отбрана на нейните корпоративнии ползи, а не на политически ползи, както напоследък се стартира в медиите ", сподели той. 

Венцислав Димитров разказа корена на казуса - ДКК претендира за възнаграждение в размер на 75 милиона лв., като страна в търговски спор. Затова сдружението е платило почти 25 милиона, с цел да се води заемодател по съществуващия търговски спор, изясни той. " Купено е нещо през 2018 година за 25 милиона с концепцията, че при непринудено осъществяване на това обвързване, ще получим 75 млн., което в тази ситуация е прелестен бизнес проект с 200% облага ", продължи юристът. Впоследствие се завежда неоправдателен иск против длъжника през предходната година, с цел да се отбрани ползата на сдружението по най-адекватния метод.

При размяната на правосъдните бумаги длъжникът прави несъгласие за неналичието на тези контракти и е оспорил достоверността на документите. Така на 28 март съдът желае от ДКК да показа в оригинал документите си и стартират проблемите.

" А проблемите са, че от размера документи, липсват най-важните - това са анексите, на база на които сдружението може да претендира по неоспорим метод сумата пред съда ", заключи юристът.

На тези обстоятелства новото управление се е натъкнало след направения разбор на комерсиалните разногласия на ДКК, посочи Венцислав Димитров. По думите му предходната директорка, назначена по времето на Корнелия Нинова - Смиляна Нитова, не е уведомила нито проверяващите, нито принципала за казуса с документите в продължение на 10 дни.

" Липсата на документи обрича изхода на комерсиалния спор. Единственото решение е да бъдат открити анексите ", добави юристът отпред на компанията. " Налагат се дейности за оптимално бързо излекуване на компанията ", заключи още изпълнителният й шеф.

Предишната шефка на ДКК Смиляна Нитова бе освободена дружно с другите членове на директорския ръб през август от принципала - Министерство на стопанската система и промишлеността, " заради цялостното саботиране на процесите и откритите пропуски в работата до този миг ". 

Преди време наследникът й на поста Венцислав Димитров разяснява, че " оскъдни решения са вземани за избор на съвет на шефовете, в това число на дъщерните сдружения - ВМЗ ". " Следва единственият извод, че предходният министър е оставил сдружението да работи в нарушаване на закона. ", сподели той по адрес на Корнелия Нинова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР