Ръководството на БСП реагира остро на БНТ заради предаването "История.BG".

...
Ръководството на БСП реагира остро на БНТ заради предаването "История.BG".
Коментари Харесай

БСП: История.BG изопачава събитията от 1944 до 1989 г.

Ръководството на Българска социалистическа партия реагира остро на Българска национална телевизия поради предаването "История.BG ". Социалистите считат, че се манипулират историческите обстоятелства и най-новата ни история се политизира.

Публикуваме цялостния й текст:

В поредност от предавания, последното от които със заглавие "Лагерът в Белене 1949 - 1989 ", предаването "История.BG " за следващ път показва липса на обективност, преднамерен метод и изкривяване на събитията в интервала от 1944 до 1989 година

Изпълнителното бюро на Народно събрание на Българска социалистическа партия показва острото си отвращение от обстоятелството, че Българската национална телевизия, вместо да се управлява от правилата на обективност и безпристрастност, показва:

- груба и целенасочена тенденциозност;
- манипулиране на историческите факти;
- тотална политизация и идеологизация на историята.

Чрез изваждането на обстоятелствата от подтекста на общите исторически процеси се вършат внушения, чиято цел е обслужване на избрани политически ползи, съответни идеологически визии и налагане на подправена историческа картина.

Възмутени сме от тенденциозността и неналичието на професионализъм от страна на продуцентите на предаването при подбора на участниците в него. Не одобряваме дейното налагане от страна на водещия на авансово заложена позиция и държание, което той показва в поредност от излъчвания. Принципът за обективност допуска ясно и тъкмо показване на обстоятелствата, способени участници и почтена гражданска позиция. Всичко това отсъства от наличието на документално-публицистичното предаване "История.BG ".

В поддръжка на нашата констатация в предаването от 22 януари т.г. не участваше нито един професионален историк. Като официално изключение би могло да бъде призната госпожа Евелина Келбечева, която обаче не е експерт по история на България в интервала след Втората международна война.

Обективното поднасяне на тематиката за политическото принуждение в историята на България изисква изцяло и добросъвестно показване на новата българска история в интервалите сред двете международни войни и след Втората международна война. Такъв опит съгласно нас в предаването не беше изработен. Не може да бъде обяснено отсъствието на фрапантни образци за политическо принуждение против съперници на ръководството на Борис III, както и на осъществените по това време убийства от полицейските и жандармерийските сили, в това число и на деца. Това са известни обстоятелства и тяхното неявяване от предаването не може да бъде обяснено с друго, с изключение на като демонстрация на неприемлива преднамереност от екрана на националната телевизия.

Използваме съответния случай, с цел да ви осведомяваме, че в своята стратегия Българска социалистическа партия недвусмислено е записала: "Оценяваме по достолепие съграденото в страната при социализма през втората половина на предишния век. Същевременно ние отхвърляме и осъждаме от предишното си всичко, противоречащо на социалистическите хрумвания, демокрацията и хуманизма. "

Опитите на съответни политически среди посредством предаването "История.BG " да внушават историческа виновност на Българска социалистическа партия са в остро противоречие с приноса на нашата партия за създаване на актуалната ни демократична република, учредена върху Конституцията от 1991 година

Припомняме, че Българска социалистическа партия е една от най-старите партии в Европа и света. Нашата история минава през три века и тя е източник на исторически опит, поучения и основа за справедлив прочит на историята.

Като обръщаме внимание на чл.11, ал.2 от Конституцията на Република България, където ясно е записано: "Нито една политическа партия или идеология не може да се афишира или утвърждава за държавна ", показваме нашето отвращение от опитите посредством сходни излъчвания да бъде насаждано у българските жители идеологизирано схващане за личната ни история.

По този мотив и в отбрана на свободата на словото и разликите на мненията, се обръщаме към вас с настояването предаването "История.BG " да показва пред българското общество обективната историческа истина, учредена върху научнообосновани отзиви. Да не се позволява преднамерено и злонамерено изкривяване на историческите обстоятелства.

Настояваме да се придържате към законите, към правилата на правовата страна и да не допускате публичните медии да се трансформират в изразител на едностранчиви политически и идеологически доктрини.

Позицията е изпратена до Съвет за електронни медии и до Генералния шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР