Ръководството на Българския футболен съюз (БФС) съжалява за погромите в

...
Ръководството на Българския футболен съюз (БФС) съжалява за погромите в
Коментари Харесай

Шефовете на БФС нямат намерение да подават оставка

Ръководството на Българския футболен съюз (БФС) съжалява за погромите в центъра на София по време на мача на националите с Унгария, само че няма желание да подава оставка. Това се разбра часове след приключилия 2:2 дуел от евроквалификациите. Цялото внимание бе ориентирано към митинга на почитатели с искане за оставката на президента на БФС Борислав Михайлов. Той към момента не е коментирал тематиката, само че пък доближени до него дадоха да се разбере, че Михайлов няма желание да се разделя с властта си.

Мачът бе предшестван от несполучливите опити на БФС да го трансферира отвън София. Оправданието бе, че защото почитатели на разнообразни тимове се готвят да стачкуват против Михайлов, може да има конфликти. Първо концепцията бе мачът да се играе в Пловдив, само че се окажа, че на тамошния стадион " Колежа " се вършат поправки. След това се заприказва за Кърджали, само че и тази организация пропадна. Пред угрозата от служебна загуба и може би по-сериозни наказания за българския футбол, се взе решение да се играе на националния стадион " Васил Левски ", само че без аудитория.

В четвъртък следобяд периметърът бе отцепен от полиция и жандармерия. Привечер започнаха да се събират хиляди почитатели, а конфликтите с полицията започнаха малко след началото на мача и продължиха до късно вечерта.

Из улиците към стадиона бе проведен същински разгром – бяха подпалени коли и кошчета за отпадък, по униформените бяха хвърляни павета и бутилки. Десетки почитатели бяха задържани, доста от тях – бити от полицията. По данни от четвъртък вечерта ранените измежду простестиращите са над 20. Пострадали са и петима служители на реда.

" Ние какво да създадем "

След като ситуацията стартира да се успокоява, ръководителите в БФС напуснаха стадиона един по един. Пред медиите Йордан Лечков съобщи, че съюзът няма виновност за случилото се.

" За мене това не е естествена конюнктура. Но не сме я продиктували ние. Протестите са против нас? Какво би трябвало да отговоря? В момента през днешния ден играе националният тим. Не играят Лечков и Боби Михайлов. Боби Михайлов беше на вратата, по този начин ли? Или Лечков игра? ", съобщи той.

Лечков бе запитан и за безпрецеднтното обединяване на почитатели на " Левски " и ЦСКА, които сканидараха против Михайлов. Бившият футболист сви плещи и съобщи:

" Аз какво мога да направя "

Сблъсъците към стадиона съвсем съответстваха и с паметната за българския футбол дата 17 ноември. На този ден през 1993 година националният ни тим надигра Франция и се класира на международното в Съединени американски щати, където стигна до четвърто място – най-голямото достижение в историята. Авторът на победния гол през 1993 година Емил Костадинов също бе на стадиона. В момента той също е част от управлението на БФС.

" Съжалявам доста, че по този начин е станало. Не мисля, че по този метод би трябвало да се показват. Кръвта е доста неприятно нещо, само че можеше и да е доста по-лошо ", съобщи Костадинов.

Той упрекна спортните публицисти, че са доста нападателни и ги прикани да поздравят тима за положителната игра. След това си потегли и отдалечавайки се, направи жест с дясната ръка. Според присъстващи на място, Костадинов е посочил междинен пръст.

" Дали ще има оставки? Аз съм просто чиновник на БФС. Но за какво хората над мен не подават оставки? Затова ви споделям – президентите на клубовете избират управата. И по тази причина не разбирам за какво почитателите са толкоз нападателни. Всичко това, което се случи през днешния ден, няма нищо общо с футбола. А ние в последната седмица се занимаваме единствено с неща, които са отвън самата игра, която я няма. Питайте уредниците и подстрекателите на митинга за какво това нещо се случи по този метод? И няма смисъл аз повече да ви изяснявам ", сподели пък техническият шеф на БФС Георги Иванов-Гонзо.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР