Ръководството на Българската банка за развитие (ББР) ще продължи да

...
Ръководството на Българската банка за развитие (ББР) ще продължи да
Коментари Харесай

ББР: С помощта на адвокатското дружество на Бориславова имаме преки ползи от 120 000 лева

Ръководството на Българската банка за развиване (ББР) ще продължи да оказва цялостно подпомагане на прокуратурата по формираното досъдебно произвеждане по отношение на контракта за правно обслужване от адвокатската фирма, в която е работила Лена Бориславова преди влизането си в политиката.

Става въпрос за адвокатското сдружение „ Джингов, Гугински, Кючуков и Величков “, което е разследвано за " умишлено подписване от длъжностно лице на неизгодна договорка ", съгласно държавното обвиняване. ББР твърди в позиция, публикувана до медиите, че договорът с адвокатската фирма е подписан законосъобразно и в границите на пълномощията на банката на 1 юли 2021 година

" Целта на контракта бе да подсигурява правната отбрана на банката след напускането без съблюдаване на предупреждение на началника на ръководство „ Правно “ в ББР, както и на още двама основни специалисти в края на юни 2021 година Договорът с адвокатското сдружение е преустановен три месеца по-късно, след назначението на нов шеф на ръководство „ Правно “ ", допълват от ББР.

" С помощта на адвокатското сдружение е спряно изплащането на компенсации при овакантяване, с което за банката са осъществени директни изгоди в размер на 120 хиляди лева, многократно надхвърлящи цената на правните услуги, предоставени за тримесечния интервал на деяние на контракта. На ББР бе оказвано всекидневно подпомагане и по редица оперативни въпроси, свързани с промени в нормативната уредба, регулаторни условия, търговски разногласия, използване на трудовото законодателство, производства по неплатежоспособност и други ", споделят още от банката.

В този интервал управлението на ББР подаде към прокуратурата, ДАНС и Министерство на вътрешните работи сигнали за няколко от огромните експозиции на банката. По осемте обществено оповестени най-големи експозиции с общ размер над 1 милиарда лв. прокуратурата се бе самосезирала през юни 2021 година Въпреки големите загуби, произтекли за ББР по някои от тези заеми заради в допълнение начислените хранителни запаси на сума над 190 млн. лв., тази кореспонденция е прекъсната от прокуратурата през април 2022 година, показват от ББР.

Преди няколко дни се появи информация, че Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу началника на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков - Лена Бориславова. Материалите са получени от районната прокуратура, която първоначално е проверявала контракт за правни услуги на Българската банка за развиване (ББР), обвързван с Бориславова и адвокатската фирма, в която е работила.

По-късно от СГП прецизираха:  " Информацията, че „ Софийската градска прокуратура образува досъдебно произвеждане против началника на кабинета на премиера в оставка Лена Бориславова “, е с погрешно наличие. От 2017 година досъдебните производства не се образуват против лица според експлицитната наредба на член 214, алинея 3 от Наказателно-процесуален кодекс.

" Не съм публично известена от прокуратурата за досъдебно произвеждане против мен. Разбирам за него от медиите ", сподели пред Българска телеграфна агенция Лена Бориславова и добави, че се проверява самата адвокатска фирма.

Бориславова разяснява, че няма по какъв начин да е взела участие в сключването на неизгодна договорка, защото е била част от консултантски юридически екип, без да има представителни пълномощия от адвокатската фирма или банката.

През май 2021-ва си мислех, че най-голямата неистина за мен може да бъде, че персонално получавам заплата от ББР в размер на 14 000 лева на месец. 12 месеца по-късно съзнавам, че просто ми е липсвало въображение ", написа Бориславова във Фейсбук предишния месец.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР