Ръководството на Българската банка за развитие (ББР) отговори на твърденията

...
Ръководството на Българската банка за развитие (ББР) отговори на твърденията
Коментари Харесай

ББР: Наистина сме дали 560 000 лв за адвокати и консултанти, но за проблемен кредит от стар период

Ръководството на Българската банка за развиване (ББР) отговори на изказванията на партия ГЕРБ, чиито представители през вчерашния ден подлагаха на критика някогашния министър председател Кирил Петков за нанесена вреда от 1 млн. лева на финансовата институция, както и за платени 560 000 лева на юристи и консултанти.

Относно изказванието, че за последните 18 месеца ББР е изразходвала още 560 000 лева за юристи и консултанти, бихме желали да уточним, че това са разноски за проблематичен заем, провиснал в предходен интервал. За него се водеха каузи в чужбина, които завършиха позитивно за банката, написа в известието на банката.

Десислава Атанасова от ГЕРБ съобщи още, че Управителният съвет на банката е отказал да се емитира емисия за 1 милиард лв., откакто към този момент е бил стихотворец подобен ангажимент – и то без знанието на принципала, т.е. тогавашния министър на стопанската система. От ББР декларират, че са спрели издаването поради войната в Украйна и нестабилната обстановка на интернационалните пазари, а решението може да бъде взето без експлицитното позволение на принципала.

В позиция до медиите от банката споделят, че след промяната на Управителния съвет през лятото на 2021 година е бил подхванат курс към нейното преструктуриране и оптимизация във всички посоки – част от смяната е била тактика за оптимизация на пасива на ББР.
Ако Българската банка за развиване (ББР) емитира облигации за един милиард лв., ще губи от лихви към 20 млн. лв. годишно, осведомят от банката.

През 2021 година Българската банка за развиване стартира процедура по издаване на корпоративна, необезпечена облигация с номинал до 500 млн. евро на интернационалните финансови пазари. Емисията бе планувана с падеж до 7 години при закрепена рентабилност. Предвидена бе подмяна на дълг с плаващ лихвен % с закрепен подобен.

При предстоящото бъдещо покачване на лихвените проценти това би донесло спомагателни финансови изгоди за ББР, както и укрепване на матуритетната конструкция. Освободеният финансов запас и по-евтиното ново финансиране разрешават на банката да усъвършенства в допълнение изискванията си за кредитиране на дребния и междинния бизнес.

Нова облигационна емисия би имала и репутационен резултат за ББР, който да отвори опцията за издаване в бъдеще на така наречен " зелени облигации " или на други облигационни излъчвания.

Съгласно българското законодателство за пускане на процеса не се изисква решение на принципала. Това е напълно действен развой, воден от ръководещите органи на ББР. Проектът за издаването на облигация е координиран с трима следващи отраслови министри и двама финансови министри поради честите промени в изпълнителната власт, се прецизира в известието.

Облигацията щеше да се търгува на интернационалните пазари и като такава следва да бъде издадена по британското право. Изборът на адвокатски адвокатски фирми е осъществен в сходство с вътрешните правила на ББР и постигнатите условия са пазарни. За мениджъри по емисията бяха привлечени капиталовите " Сити Банк " (Citi Bank), " Джей Пи Морган " (J.P. Morgan) и " ИНГ Банк " (ING Group). Най-добри предложения бяха изпратени от адвокатските фирми " Клифърд Ченс " (Clifford Chance) и " Аллен анд Овери " (Allen&Overy), които имат и опит при работата с излъчвания на Министерството на финансите и на Българския енергиен холдинг.

Въпреки огромния размер свършена работа, експлоадирането на войната в Украйна през февруари 2022 година завари процеса съвсем на финала. Неблагоприятната обстановка на световните финансови пазари, при която пазарите на процедура стопираха да действат за интервал от няколко месеца, краткотрайно стопира дейностите по издаване на облигацията до идентифицирането на нов подобаващ времеви слот. В същото време повишението на лихвите от страна на централните банки в допълнение утежни изискванията, при които ББР би емитирала своята облигация.

Според калкулациите, в случай че в този момент се емитира облигация, тя ще бъде на цена към 5,5-6 на 100. Задълженията, които следваше да се рефинансират, са на равнища към 4 на 100. Ако планът бъде удължен, банката ще губи по 20 млн. лева годишно или 140 млн. лева за целия интервал, прецизират още от управлението на банката.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР