Ръководството на английската Висша лига обмисля да бъде сред пионерите

...
Ръководството на английската Висша лига обмисля да бъде сред пионерите
Коментари Харесай

В Англия са готови да тестват ново правило във футбола

Ръководството на британската Висша лига обмисля да бъде измежду пионерите в тестването на ново предписание във футбола, обвързвано със промените. Става дума за изваждането на играчите даже при най-малки подозрения за получено разтърсване на главата по време на дуелите. Според Daily Mail Премиър лийг желае да вкара новата процедура от идващия сезон.

Обмисляните разновидности към този момент са два:
1. При подозрение за разтърсване даден футболист незабавно ще бъде заменян и няма да има правото да се върне в игра. В същото време въпросната промяна на неговия тим няма да се брои като една от трите (или четирите) позволени съгласно правилника. Тя ще се води един тип изключителна.

2. При подозрение за разтърсване даден футболист ще бъде незабавно изваждан от игра и ще бъде отвеждан в съблекалнята, където в интервал на 10-15 минути докторите ще преценят положението му. Преждевременно на неговото място ще се е появил авариен състезател. Ако медицинските лица преценяват, че травмираният играч е кадърен да се завърне на терена, той ще се завръща, а влезлият на неговото място ще излиза назад. Това обаче би трябвало да се случи най-вече до приключването на 12-ата минута от промяната. Такова предписание има в ръгбито, където в 75% от случаите изваденият футболист по този начин и не се завръща в игра.

Въпросните нововъведения във футбола ще бъдат обсъждани през февруари 2020 година на среща на Борда на интернационалната футболна асоциация (IFAB), който е претрупан от ФИФА със задачата да разисква и приема промени в разпоредбите на играта. Ако от там дадат “зелена светлина” за пробното потребление на това предписание, то обособените федерации ще имат опцията да избират дали да го тестват. И до момента в който в Англия не бяха измежду първите, които заложиха на ВАР, то в този момент те са подготвени незабавно да дадат късмет на това.

Специален отчет на Центъра за проучване мозъчни контузии в Глазгоу от октомври заключава, че има 3,5 пъти по-голяма възможност някогашните професионални футболисти да починат от деменция и други неврологични болести спрямо елементарни хора. Освен това съгласно въпросният разбор тогавашните играчи пет пъти повече са застрашени от Алцхаймер, четири пъти повече от болести, свързани с централната нервна система, както и два пъти повече от Паркинсон.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР