Ръководството на AES България (ЕЙ И ЕС България), в ролята

...
Ръководството на AES България (ЕЙ И ЕС България), в ролята
Коментари Харесай

AES България възразява срещу опитите на малките ВЕИ за замесване на ветроенергиен парк „Свети Никола“ в кампания


Ръководството на AES България (ЕЙ И Европейски Съюз България), в ролята си на максимален вложител в енергийния бранш на страната за последните 30 години и мажоритарен притежател на най-големия ветроенергиен парк в страната – „ Свети Никола “, изрично възразява против опитите на протестния щаб на фамилните ВЕИ и СЕПЗЕ за въвличане на името на парка в акция за очерняне на името му и отправяне на внушения за потребление на безплатна финансова помощ. Това се споделя в публично мнение на компанията AES до медиите.

Отправените от щаба изказвания, че „ най-големият ветропарк у нас ВтЕЦ „ Свети Никола” е издигнат благодарение на скица за подкрепяне – финансов инструмент от Европейска банка за възстановяване и развитие “ не дават отговор на истината и са опит за операция на публичното мнение.

Финансовите доклади на вятърен парк „ Свети Никола”, одитирани от най- реномираните инспектори в света, са обществено налични от началото на плана. В тях всяка заинтригувана страна може да се запознае с финансовата конструкция на плана, а точно:

Дружеството НИКОГА не е получавало дотации и каквито и да е други форми на подкрепяне

Получените средства от Европейската Банка за Възстановяване и Развитие (ЕБВР) и Международната Финансова Корпорация (МФК - част от Световната Банка) съставляват БАНКОВИ ЗАЕМИ по отношение на плановото финансиране на вятърния парк

Регулярно Дружеството заплаща рента и главница и последователно погасява отпуснатите му банкови заеми. Информация за тези транзакции се дава всяко тримесечие и на Българска народна банка.

В допълнение на това следва да се означи, че Паркът доста усилва потенциала на България в производството на сила от вятър и оказва помощ на страната да доближи условията на Европейския съюз за увеличение на каузи на възобновимите източници в общия енергиен микс.

Паркът, който представява към 30% от конфигурираната вятърна мощ в страната, способства с работата си за спестяването на до 400 хиляди тона CO2 годишно.

Вятърен парк „ Свети Никола “ е интензивно зает с възстановяване на живота на общностите, живеещи наоколо до оборудването. От стартирането си в употреба досега, паркът е осъществил, взаимно с община Каварна, планове по линия на корпоративна обществена отговорност на стойност над 1 милион лв., се споделя в мнението на AES България.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова на конференция в петък дефинира митингите на дребните производители на сила от ВЕИ по параграф 18 за неоснователни.

Още в петък представителите на дребните производители на сила от ВЕИ по параграф 18 оповестиха, че ще стартират да разгласяват информация за настоящи ВЕИ-проекти, които били „ покровителствани от държавното управление “.

Казусът с така наречен параграф 18 е от четири години, само че по него към този момент има произнесено решение на Конститционния съд.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР