Ръководството и личният състав на Военномедицинска академия (ВМА) изказват съболезнования

...
Ръководството и личният състав на Военномедицинска академия (ВМА) изказват съболезнования
Коментари Харесай

Скръбна вест! Почина прочутият военен медик генерал Йовчо Топалов

Ръководството и персоналният състав на Военномедицинска академия (ВМА) изричат съболезнования на роднините и околните на о.з. генерал-майор чл.-кор. проф. Йовчо Топалов, д.м.н. – шеф на Военномедицинска академия в интервала 1988-1990 година, създател и първи ректор на Военномедицинска академия.

Паметта му бе почетена с едноминутно безмълвие на постоянния доклад на началника на ВМА генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н. с ръководителите на клиники и звена в лечебното заведение.

Чл. -кор. проф. доктор Йовчо Топалов, д.м.н. е роден на 15 юни 1931 година в Оряхово. Завършва Първа софийска мъжка гимназия, а през 1954 година приключва медицина с цялостно отличие във Висшия медицински институт в София. Има приети специалности по хирургия, военнополева хирургия и съдова хирургия. С повече от 62 години хирургичен опит, специализирал в Русия, Германия, Франция, Испания, Италия, Чехия, Полша, Куба.

Професионалният му път стартира като боен доктор в локалния полк в град Белоградчик, минава и през сливенската армейска болница, където работи като ординатор и шеф на кабинет по хирургия. След конкурс през 1960 година доктор Топалов е назначен за помощник в Клиниката по сърдечно-съдова и гръдна хирургия на ВВМИ. Повече от 30 години минават във всеотдайна работа на редица виновни управителни длъжности, в това число като основател и първи шеф на Клиниката по военно-полева хирургия в института „ Н.И.Пирогов”.

Проф. Топалов има над 550 научни изявления и известия. Разработил е значими проблеми на тромбозите и емболиите, острите хеморагии, сърдечната, съдовата, белодробната и военнополевата хирургия. Въвел е в страната редица диагностично-лечебни способи и е създател на 41 истински оперативни техники и лечебни модификации.

На 22.12.1994 година в Българска академия на науките се организира тържествена гала, на която ръководителят на Патентното ведомство връчва на член-кореспондент професор Йовчо Топалов, д.м.н. удостоверение за регистриране в Златната книга на изобретателите в България.

Той е създател и съавтор на 24 изобретения и 13 рационализации в региона на сърдечната, гръдната и съдовата хирургия. Пръв в страната внедрява хирургичното лекуване на аорто-артерийните недостатъци, направил и първото зашиване на травматично раздран бронх (1967 г.), първата коронарна интервенция (1974 г.), първата интервенция върху дъгата на аортата (1975 г.), първата тромбектомия при белодробна емболия (1980 г.).

Името на професор Топалов е изписано със златни букви освен в изобретателското дело. Венец на многостранната му активност е основаването на Военномедицинска академия.

В комплицираната конюнктура преди смяната на 10.11.2989 година той сплотява група от експерти, която приготвя и пази документи за основаването на ВМА. С Указ №546 от 7 април 1989 година се основава ВМА, а за нейн първи шеф справедливо е назначен точно генерал-майор от здравната работа Йовчо Топалов.

Никога обаче отговорностите му като началник не са пречили на неговата работа като лекар-хирург, учител и академик. Колеги и възпитаници го помнят с пословичната му работоспособност: той пръв влизаше в операционната зала и финален я напускаше – едвам, откакто се е убедил, че всичко належащо е направено.

През 1987 година едно 12 година момиче от Видин, с диагноза перикардит, обикаля кардиохирургиите в страната, само че на всички места получава отвод от избавителна интервенция, тъй като казусът е преценен като обезсърчителен. След проучванията, които демонстрират, че сърцето на момичето има запаси и рискът е оневинен, е осъществена животоспасяваща интервенция. На още един пациент е подарен нов пълностоен живот. Днес тази пациентка е квалифициран доктор и грижовна майка на две деца.

След освобождението му от военна работа, проф. Топалов продължава да бъде потребен с големия си опит и блестяща осведоменост – като съветник във ВМА и Медицинския институт на Министерство на вътрешните работи.

Обществеността не е безразлична към известната му персона – през 2002 година е определен за Мъж на България, за Мъж на 2007 година от АБИ-САЩ, както и за почетен ръководител на Клуб „ Военен медик”. Почетен член е на Българско национално сдружение по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология, притежател е на медал „ Св. Св.Кирил и Методий” – златен, както и на голям брой други оценки.

Неговият витален, професионален и публичен път ще останат образец за хората, които имаха достойнството да го познават.
ВЕЧНА МУ ПАМЕТ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР