Ръководствата на КНСБ и на КТ Подкрепа са решили да

...
Ръководствата на КНСБ и на КТ Подкрепа са решили да
Коментари Харесай

КНСБ и Подкрепа свикват стачните си комитети

Ръководствата на КНСБ и на КТ " Подкрепа " са решили да свикат в понеделник националните протестни комитети на двете конфедерации поради настройки за протестни дейности, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на взаимна конференция с президента на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов по проблемите на приходите у нас.

Пламен Димитров уточни, че в дребните общини, изключително в бюджетните системи, настройките за митинги са по-големи, защото и заплатите са по-ниски, а и по-трудно се получава нарастване.

На конференцията беше показано допитване измежду близо 19 000 синдикални членове на КНСБ в страната, които са били питани дали са имали нарастване на заплатите през тази година, какъв брой, и какво са подготвени да вършат през есента, с цел да реализиран някакъв растеж на приходите си. По думите на Пламен Димитров общата картина демонстрира, че почти половината от интервюираните са склонни за митинги, декларират го по-решително в някои райони, и то в случай, че три четвърти от синдикалните членове са получили нарастване на заплатата си през тази година сред 4 и 15 %. Независимо от него, те правят оценка заплатите си като ниски, тук-там унизителни, уточни Димитров.

Двамата синдикални водачи показаха, че факторите, които пораждат напрежение, са свързани с " играта " с класа за прослужено време, неплащането на заплати на някои места, както и ниския размер на приходите.

Ще продължаваме своята битка за увеличение на приходите на нашите служащи с всички налични и известни механизми, съобщи водачът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов.

Приветстваме политиката на държавното управление в последните години за нарастване на растежа на минималната работна заплата, като означаваме дългогодишния й застой, добави той.

Сред предлаганите ограничения са въвеждане на необлагаем най-малко в размер на минималната работна заплата, въвеждане на диференцирани ставки за Данък добавена стойност за избрани артикули. Пламен Димитров разяснява, че България освен е най-бедна, а в страната най-несправедливо се разпределя създаденото - както по линия на първичното систематизиране на прихода в предприятията, по този начин и през налозите.

На национално равнище за нас е значимо държавното управление да поеме курс на следване на стопанската система във връзка с приходите, само че освен на минималната заплата, съобщи Пламен Димитров.

По думите му 510 лв. минимална заплата за следващата година е незадоволителна, само че допустима стъпка. От КНСБ желаят към 920 млн. лв. в допълнение за разноските за заплати за личен състав в бюджетните системи за идната година, което е още 13 % към досегашните разноски, които в цялата бюджетна система на страната, без Национален осигурителен институт и НЗОК, са 7 милиарда 371 млн. лв. за 2017 година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР