Ръководствата на КНСБ и КТ Подкрепа заявяват, че няма да

...
Ръководствата на КНСБ и КТ Подкрепа заявяват, че няма да
Коментари Харесай

Синдикатите се заканиха да не допуснат орязване на правата на работещите заради болничните

Ръководствата на КНСБ и КТ " Подкрепа " декларират, че няма да позволен с цената на всички възможни от закона средства да се орязват правата на служащите и чиновниците, когато техните работодатели не са изпълнили задължението си по закон да внесат дължимите осигурителни вноски и налози, се споделя в позиция на двата синдиката, изпратена до медиите.

Те заявяват това по отношение на продължаващото напрежение и разногласията към заплащането на първите три дни от краткотрайната нетрудоспособност на работещите, както и в подтекста на появяващите се нови оферти на работодателските организации, в които се засягат правата на работещите. Макар че специалистите на двата синдиката не позволяват тази концепция да се схване от страна на държавното управление или на Народното събрание, защото сходна процедура няма на никое място.

" Ползването на причини, произлизащи от отговорностите на тъй наречените самоосигуряващи се лица са освен непрофесионални, само че и извънредно алогични, защото при тях става дума за персонален ангажимент, ясно разказан в КСО, защото те нямат шеф. И в този случай практиката по света е еднопосочна – самонаетите/самоосигуряващи се лица извършват всички отговорности по личното си обезпечаване и сами внасят за себе си съответните осигурителни вноски, дължими по закон. Поради това неизпълнението на отговорностите за внасяне на осигурителните вноски при самоосигуряващите се влече глоба за самите тях. А нарушаванията по повод отговорностите, свързани с обезпечаването на служащите и чиновниците пораждат наказания за работодателите им ", показват синдикатите.

КНСБ и КТ " Подкрепа " са образували обща експертна работна група, която стартира работа още от понеделник, с цел да направи лично проучване и разбор на информацията и данните по тематиката в Национален осигурителен институт, Национална агенция за приходите и НЗОК и да излезе със лични изводи и рекомендации по достъпа до компенсации, документите и контрола за определяне истинността на настъпването на риска краткотрайна нетрудоспособност.

Лекарите оферират да спрат да издават болнични

Междувременно ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров сподели по БНР, че откакто казусът с болничните са лекарите, те умерено могат да спрат да ги издават. " В не малко страни всеки служащ има избран брой дни, които може да употребява за болнични, като единствено при влизане в болница и по-сериозно болести се взима записка от доктор ", добави той.

Д-р Маджаров прикани работодателите да намерят метод да управляват своите служащи, когато са заболели. " Защо би трябвало лекарят да бъде намесен. Не е загадка каква голяма численост работещи в тъкмо избрани браншове на стопанската система се насочват в интервали, в които нямат работа, да бъдат издадени всеобщо на групи служащи болнични за икономисване на осигуровки, добави той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР