Ръководна служителка на Гугъл от турски произход е спечелила съдебно

...
Ръководна служителка на Гугъл от турски произход е спечелила съдебно
Коментари Харесай

Гугъл ще плати 1,15 млн. долара на туркиня заради полова дискриминация

Ръководна служителка на " Google " от турски генезис е спечелила правосъдно дело против компанията, потвърждавайки, че софтуерният колос е ползвал сексистка политика при определянето на заплатите и покачванията, като " Google " ще ѝ изплати обезщетение в размер на 1,15 млн. $, оповестява турското англоезично издание " Хюриет дейли нюз ".

Юлкю Роу, която стартира работа в " Google " през 2017 година, упреква компанията, че ѝ е предложила по-ниска заплата, в сравнение с сътрудниците ѝ мъже на сходни позиции, както и че е наемала по-малко опитни и по-малко квалифицирани претенденти от мъжки пол на по-високи позиции. Тя също по този начин твърди, че опциите ѝ за покачване са били възпрепятствани, защото е изразила угриженост по отношение на дискриминационните политики на компанията във връзка с пола.

По делото, което беше прегледано в окръжния съд на Ню Йорк през миналата седмица, в началото " Google " отхвърли тези изказвания. Въпреки това, след разискване от осемчленно жури на 20 октомври, компанията беше приета за виновна и наказана да заплати обезщетение.

Съдебните заседатели откриха, че софтуерният колос не е нарушил политиките си за възнаграждение, само че е взел участие в практики, учредени на пола, във връзка с покачванията.

Вследствие на това компанията беше задължена да заплати общо 1,15 млн. $ обезщетение за морални вреди като отплата за напрежението и страданието, претърпени от Роу.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР