Ръководителят на Върховния комисариат на ООН по правата на човека

...
Ръководителят на Върховния комисариат на ООН по правата на човека
Коментари Харесай

ООН: Украинските военнопленници в Оленовка не са убити при ракетен обстрел, както твърди Русия

Ръководителят на Върховния комисариат на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк прикани да бъде поета отговорност за гибелта на минимум 50 украински военнопленници предходната година при детонация в затвор в Донецка област. Тюрк отхвърли изказванието на Москва, че те са били убити при ракетен обстрел, съобщи Българска телеграфна агенция.

Военнопленниците, държани в следен от Русия затвор в Оленовка, в източната част на Донецка област, починаха при детонация на 28-29 юли 2022 година. Видеокадри на съветски медии от непотвърден източник демонстрираха опожарени остатъци от пандиза и овъглени тела.

Руското министерство на защитата тогава съобщи, че повода е ракетен удар с създадена в Съединени американски щати ракета " Хаймарс ", предоставена на Украйна. Киев, който постоянно повдига въпроса за случая, твърди, че Русия е провокирала детонацията в пандиза в Оленовка, с цел да прикрие неприятното отнасяне на украинските военнопленници, държани в него.

Руското министерство на защитата не е дало отговор още на изпратеното по е-поща искане за коментар. Москва и преди е отричала, че се отнася неприятно с военнопленниците, отбелязва Ройтерс.

" Военнопленниците, които бяха ранени или починаха в Оленовка, както и членовете на техните фамилии заслужават истината да бъде разкрита, а виновните за нарушаванията на интернационалното право би трябвало да бъдат подведени под отговорност ", сподели в изказване за публицисти висшият комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк.

Върховният комисариат на Организация на обединените нации по правата на индивида, който заяви, че е провел обширни изявленията с оживелите и е анализирал спомагателна информация, добави, че случаят " не е породен от ракета " Хаймарс ". Правозащитният орган на международната организация съобщи, че не е била открита повода за детонацията, само че Организация на обединените нации ще продължи да следи случая.

Русия не е удовлетворила настояванията за достъп до териториите на Украйна, които се намират под краткотраен съветски надзор, нито е предоставила приемливи гаранции за сигурност за посещаване на място, се споделя още в изказването.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР