Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел отправи

...
Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел отправи
Коментари Харесай

Жозеп Борел предлага САЩ да намалят военната помощ за Израел

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел насочи в понеделник едва завоалиран апел към Съединените щати да понижат доставките на оръжия за Израел поради високите цивилни жертви във войната им в Газа, предава " Ройтерс ".
Прочетете още
Борел напомни, че президентът на САЩ Джо Байдън сподели предходната седмица, че отговорът на Израел на офанзивата на Хамас от 7 октомври е бил " преувеличен " и американски и други западни публични лица неведнъж са казвали, че прекалено много цивилни са били убити в Газа.

" Е, в случай че смятате, че прекалено много хора биват убити, може би би трябвало да предоставите по-малко оръжия, с цел да предотвратите убиването на толкоз доста хора ", сподели Борел пред кореспонденти след среща на министрите на Европейски Съюз за помощ за развиване в Брюксел.

" Ако интернационалната общественост счита, че това е кръвопролитие, че прекалено много хора биват убити, може би би трябвало да помислим за обезпечаването на оръжия ", добави той.

Борел също означи, че нидерландски съд в понеделник е наредил на държавното управление на Нидерландия да блокира целия експорт на части за изтребители F-35 за Израел заради опасения, че те са били употребявани в нарушавания на интернационалното право във войната в Газа.

Борел сподели, че е спорно страните неведнъж да заявяват, че Израел убива прекалено много цивилни в Газа, но не вършат нищо съответно, с цел да предотвратят убийството.

Израел настоя, че подхваща обширни ограничения за отбрана на цивилните, само че е заставен да организира военни интервенции в цивилни региони, защото Хамас, палестинската въоръжена група, виновна за офанзивата на 7 октомври, работи там.

Съединените щати са най-важният задграничен снабдител на оръжия за Израел. Той дава на Израел 3,8 милиарда $ военна помощ годишно, варираща от изтребители до мощни бомби. Досега Вашингтон не се е вслушал в никакви молби да понижи сходна помощ.

В своите забележки в Брюксел Борел също остро подлага на критика израелския министър председател Бенямин Нетаняху, като сподели, че не се вслушва в апелите да направи повече за отбрана на цивилните.

" Всички отиват в Тел Авив и се молят " апелирам, не правете това, защитете цивилните, не убивайте толкоз доста ". Колко е прекалено много? Какъв е стандартът? " - сподели Борел, изглеждайки сърдит и прочувствен.  " Нетаняху не слуша никого. "

Борел сподели, че Нетаняху е призовавал за евакуация на палестински цивилни от региона на Рафах в Газа - последната част от анклава, където хората са намерили леговище, само че се усъмни по какъв начин може да стане това.

" Ще се изтеглят? Къде? На Луната? Къде ще изтеглят тези хора? "  той сподели.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР