Ръководителят на техническата група на Отдела за спешни заболявания на

...
Ръководителят на техническата група на Отдела за спешни заболявания на
Коментари Харесай

Пациент с отслабен имунитет виновен за появата на „Омикрон“


Ръководителят на техническата група на Отдела за незабавни болести на Световната здравна организация Мария Ван Керхове разгласи, че СЗО има съмнения от кое място е тръгнала появяването на варианта " Омикрон " . Това сподели тя пред в. Файненшъл Таймс.

„ Според една от обсъжданите хипотези вариантът може да произлиза от инфектиран пациент с отслабен имунитет, който не е могъл изцяло да се възвърне от вируса и при който вирусът се е развъждал за доста дълго време " - цитира вестникът.

Говорителят на СЗО също по този начин прикани да не жигосват страните, които оповестяват за нови варианти заради появяването на нов вариант, и да реагират по уравновесен метод. Ван Керхове има вяра, че има потребност от деликатно наблюдаване на вариантите, в това число " Омикрон ", повече проби и поредност, с цел да се обзет повече страни.

" Нуждаем се от уравновесен метод към рисковете. " Делта " вариантът не е липсващ, хората по целия свят умират от него. Не би трябвало да забравяме какъв брой хора са инфектирани с него ", напомни тя.

Ван Керхове също счита, че откриването на " Омикрон " може да се съпостави с откриването на ковид през 2019-2020 година в Китай . Представителят на СЗО не даде данни за броя на инфектираните с новия вариант.

Световната здравна организация, след незабавна среща в петък, реши да класифицира новия вид на ковид, открит в Ботсвана и Южна Африка, като пораждащ безпокойствие. Щам B.1.1.529 бе наименуван от СЗО с гръцката писмен знак omicron.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР