Ръководителят на Световната здравна организация поиска днес ново експертно разследване

...
Ръководителят на Световната здравна организация поиска днес ново експертно разследване
Коментари Харесай

Шефът на СЗО поиска разследване на хипотезата, че COVID-19 може да е изпуснат от китайска лаборатория

Ръководителят на Световната здравна организация изиска през днешния ден ново експертно следствие на хипотезата, че вирусът, провокирал коронавирусната пандемия, може да е бил изтърван от лаборатория в Китай, съобщи Франс прес. Тедрос Аданом Гебрейесус също така разкритикува неналичието на достъп до необработени данни за интернационалните специалисти по време на тяхното следствие в Китай за произхода на пандемията.
Експертите организираха следствието си през януари и февруари, напомня Българска телеграфна агенция.  След това те оповестиха, че хипотезата за изпускане на вируса от лаборатория, е минимум евентуалната. Днес обаче Гебрейесус сподели, че се постанова този въпрос да се проверява в допълнение, евентуално чрез нови задачи на профилирани специалисти, които той е подготвен да изпрати. Той направи изказването на брифинг за страните членки на организацията във връзка формалното издание през днешния ден на отчета от задачата на специалистите в Китай. По-късно през днешния ден ще има и конференция на някои от специалистите, които през януари посетиха Китай и мегаполиса Ухан, където преди повече от година беше публично регистриран първият случай на болест с новия ковид.
На брифинга през днешния ден Гебрейесус уточни, че някои от интернационалните специалисти са му споделили, че са имали компликации в достъпа до необработени данни по време на визитата си в Китай. Това е един от инцидентните случаи на публична рецензия от шефа на СЗО към Пекин във връзка следствието за произхода на пандемията, което беше взаимно сред Китай и международната организация.
" Надявам се, че нови проучвания, при които ще има съдействие, ще се базират на по-голямо и бързо шерване на данни ", сподели Гебрейесус.
На брифинга ръководителят на екипа от интернационалните специалисти Петер Бен Ембарек обаче омаловажи въпроса със шерването на данни. Той посочи, че в Китай, както и на други места някои данни не могат да бъдат споделяни поради съблюдаване на неприкосновеността на персонален живот.
Хипотезата, че вирусът, причиняващ Ковид-19, е могъл да се изплъзне от лаборатория, беше защитавана пламенно от американската администрация на президента Доналд Тръмп, основаваща се на информации на разследващите служби. Китай постоянно е отричал най-категорично такава опция.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР