Ръководителят на Световната продоволствена програма /WFP/ предупреди, че ще бъде

...
Ръководителят на Световната продоволствена програма /WFP/ предупреди, че ще бъде
Коментари Харесай

Синди Маккейн: Сделката за зърно с Русия е необходима, за да изхрани света

Ръководителят на Световната продоволствена стратегия /WFP/ предизвести, че ще бъде мъчно да се изхрани светът , в случай че Русия се отдръпна от договорката за зърното в Украйна. В ефира на „ BBC “ Синди Маккейн съобщи, че договорката, която изтича на 18 май, би трябвало да бъде възобновена. Споразумението за експорт разрешава на Украйна да транспортира милиони тонове храна макар продължаващия спор.

Сделката беше реализирана с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция през юли предходната година. Беше контрактувано да се помогне за оправянето с световната хранителна рецесия , откакто достъпът до пристанищата на Украйна в Черно море беше блокиран от съветски военни кораби след нашествието през февруари 2022 година Украйна е главен международен експортьор на слънчоглед, царевица, пшеница и ечемик и повече от половината пшенично зърно, закупено от WFP предходната година, идва от там.

В същото време Организация на обединените нации също се съгласи да помогне на Москва да улесни личните си селскостопански доставки.

„ Те би трябвало да възобновят договорката. Няма по какъв начин да сме в положение да изхраним района, камо ли света, в случай че те не го създадат “, разяснява Маккейн.

Какво съставлява договорката със зърно в Украйна и работи ли?

„ Както знаете, значително Украйна беше житницата на Европа, а в този момент това не е по този начин. Трябва да извадим зърното, тъй като това визира други страни. “

Сделката е предопределена да бъде удължавана за по 120 дни , само че Русия заплаши да напусне съглашението на 18 май поради спънки пред нейния експорт на зърно и торове.

Вчера високопоставени чиновници от Русия, Украйна, Турция и Организация на обединените нации се срещнаха в Истанбул , с цел да обсъдят предложенията за удължение на договорката. Срещата наподобява завърши без съветско единодушие . Кремъл разгласи, че съветският президент Владимир Путин може да беседва с турския президент Тайип Ердоган в къс период, в случай че е належащо удължение на договорката, само че към момента не са оповестени сходни проекти.

Маккейн сподели, че WFP е набавяла зърнени храни от други източници , с цел да ги разпредели в страните по света, само че не е съумяла да нахрани толкоз доста хора заради възходящите разноски. Според нея на украинските фермери ще им е мъчно да съумеят да съберат годишна продукция тази година.

„ Знам, че има някои ферми, които към момента работят. Но би трябвало да запомните, че по-голямата част от земята, където преди са се отглеждали културите, в този момент е минирана с наземни мини. (…) Оборудването, което употребяват за работа във фермите, е минирано. Това е трагична обстановка. И в случай че спорът трябваше да завърши през днешния ден, години ще би трябвало да разчистваме земята и парцелите, с цел да сме сигурни, че е безвредно за засаждане и безвредно за добитъка. “

На въпрос дали съгласно нея Русия ще подпиш е удължение на черноморската договорка за зърно, тя отвърна: „ Не, не съм, не съм уверена, че ще го създадат. Нещата, които слушам, са, че… това е 50/50 тъкмо в този момент. (…) Много ме тревожи. И би трябвало да тревожи всички останали. “

Тя прикани „ всеки международен водач “ да помогне за улеснение на подновяването на договорката и за преустановяване на спора.

Министерството на защитата на Турция съобщи в четвъртък, че е реализиран прогрес в договарянията по черноморската договорка за зърно и че страните са се съгласили да продължат четиристранните механически срещи. Украинският вицепремиер Александър Кубраков съобщи след договарянията, че договорката би трябвало да бъде удължена за по-дълъг интервал и разширена. Той добави, че договарянията ще продължат онлайн. Русия популяризира лист с претенции във връзка с личния си селскостопански експорт, които желае да бъдат изпълнени, преди да се съгласи на удължение, в това число рестартиране на водопровод, който доставя съветски амоняк до украинско черноморско пристанище, за което Организация на обединените нации упорства.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР