Ръководителят на Специализираната прокуратура (СП) Валентина Маджарова заяви, че актовете

...
Ръководителят на Специализираната прокуратура (СП) Валентина Маджарова заяви, че актовете
Коментари Харесай

Маджарова: Закриването на Спецправосъдието нарушава основни принципи на ЕС

Ръководителят на Специализираната прокуратура (СП) Валентина Маджарова съобщи, че актовете за закриване на Специализираното правораздаване в България нарушават съществени правила на Европейския съюз и в действителност се намира в несъгласие с разпореждания на Конвенцията на Организация на обединените нации за трансграничната престъпност и корупцията.

По думите й, закриването на профилираните органи в страната би довело до затрудняване на работата в битката с проведената престъпност и по-конкретно в трансграничното й измерение.

Припомняме, че на 14 април Народното събрание гласоподава да закрие дефинитивно Специализирания углавен съд, Апелативния профилиран углавен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната профилирана прокуратура.

Това се случи след близо 10 часа диспути. Измененията влизат в действие три месеца след публикуването им в “Държавен вестник”, като някои от тях – незабавно след обнародването им.

Веднага по-късно Главният прокурор Иван Гешев сезира Конституционния съд поради закриването на профилираното правораздаване.

След това говорителката на Еврокомисията Анита Хипер разгласи, че закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура в България ще влязат в годишния отчет на Европейската комисия за върховенството на закона в страните членки.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР