Ръководителят на проекта за интегриран градски транспорт във Варна и

...
Ръководителят на проекта за интегриран градски транспорт във Варна и
Коментари Харесай

Скандал с билетната система на Варна - има ли саботаж и ощетяване на хората

Ръководителят на плана за интегриран градски превоз във Варна и общината в спор и закани за сезиране на прокуратурата

Ръководителят на плана за интегриран градски превоз във Варна Биляна Якова заяви на конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция в крайморския град, че има намерение да сезира Европейската прокуратура за дейности на Общината. По думите ѝ администрацията съзнателно саботира работата на автоматизираната билетна система в града, която е изграждана с европейски средства. Според Якова с държанието си управлението на Общината предизвиква финансови вреди на компания „ Градски превоз “, както и на тази, която поддържа билетната система.

Якова уточни, че поради вандалски прояви валидаторите в рейсовете доста постоянно са счупени. По думите ѝ е имало проект да бъдат вложени три милиона лв. в нови машини. Средствата обаче не са заложени в бюджета за тази година, а с тях е трябвало да бъдат обезпечени и нови контролни устройства. В резултат сега варненци всеобщо се возят безбезплатно, тъй като имат предплатени карти, само че не ги валидират, защото машините не работят, изясни Якова. Тя добави, че за първите три месеца на годината това е лишило компания „ Градски превоз “ от към 180 хиляди лв. доходи. Ако обстановката не се промени, прогнозата на Якова е, че до края на декември загубите ще доближат над 800 хиляди лв..

Билетната система е купена с европейски средства, напомни Якова. По думите ѝ за нея и обвързваните ѝ съставни елементи са платени над 13 милиона лв.. Якова добави, че общината е натрупала дълг и към компанията, която обслужва билетната система. Според нея става дума за към 1,4 милиона лв., като върху сумата се натрупат и лихви.

Якова сподели още, че по предписание на общинското управление кабинетът ѝ е заключен и тя няма достъп до документите в него, макар че към момента е на работа и е началник на плана. Освен това не са ѝ изплащани заплатите от месец ноември 2023 година Якова уточни, че към този момент е реагирала и е подала сигнал за безчинство в Районната прокуратура във Варна. Освен това е внесла иск в Районния съд, с цел да ѝ бъдат изплатени възнагражденията.

От община Варна дадоха отговор, че ще подадат сигнал в околните дни до прокуратурата за нанасяне на изключително огромни финансови вреди в системата на градския превоз от страна на Биляна Якова. Тече развой на окомплектоване на данни и документи, които потвърждават това по неоспорим метод. Нейните медийни изяви могат да се окачествят като опит да изпревари производството против самата нея, което следва. Това разяснява заместник-кметът по правните въпроси Диан Иванов. Ако билетната система е работила добре, в този момент общинското дружество ТАСРУД нямаше да има усложнения с генерирането на нужния финансовия поток, изясни Христо Рафаилов, заместник-кмет по финансите на Община Варна. Според Рафаилов цифрите, представени от Якова, са лъжливи и манипулативни. Община Варна се придържа към одобрени пазарни практики и законово регламентирани дейности, с цел да подсигури по-добре функционираща билетна система за разлика от тази до момента. 

В контракта на фирмата-изпълнител има 3 съставния елемент. Първият е за софтуерно и хардуерно обслужване и поддържане с закрепена цена, която се заплаща ежемесечно и към този миг. Срещу нея компанията би трябвало да поддържа в изрядно работно положение цялата система, което очевидно не е по този начин, изясни Рафаилов. Във втория съставен елемент от контракта са заложени средства за надграждане на системата. Те обаче са били пренасочвани към първия съставен елемент. По този метод парите по точка две за 3-годишния контракт, са били изхарчени единствено за година и половина, сигнализира заместник-кметът.

Голяма част от цитираните от Якова 14 милиона за сегашната билетна система са изхарчени в директен ущърб на хората. От съставния елемент за надграждане на системата са пренасочвани средства за поправки за една явно неработеща дейно система. Нещо повече, налице е двойно заплащане по втори съставен елемент, вместо единствено едно по първи. Всичко това е допускано, възлагано и одобрявано персонално от Якова и от освободения шеф на ТАСРУД Милко Лалев, заяви Рафаилов. Той разясни, че третият съставен елемент е за поддръжка на програмен продукт за продажба на билети и карти.

По обвиняванията за безчинство, Диан Иванов съобщи, че от позиция на Община Варна Якова от години към този момент не е чиновник в нея.

В трудовия контракт на Биляна Якова е указано, че той е в действие до привършване на плана. Проектът е завършен и регистриран през 2016 година Оттогава, до започването на мандата на новата кметска администрация, Якова е получавала заплащане от съвсем 4 000 лева на месец. Тоест в продължение на повече от 7 години, тя е взимала заплата за активност, която от позиция на институциите не се прави. Става дума за стотици хиляди лв. заплати, безусловно източени от парите на Общината, от парите на хората, безапелационен е Диан Иванов.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР