Ръководителят на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (SDF) -

...
Ръководителят на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (SDF) -
Коментари Харесай

Сирийските кюрди искат от САЩ „по-силно” предупреждение срещу Турция

Ръководителят на подкрепяните от Съединени американски щати Сирийски демократични сили (SDF) - формирование на сирийските кюрди Мазлум Абди, каза във вторник, че към момента се опасява от турска сухопътна инвазия макар уверенията на Съединени американски щати и е изискал " по-силно " обръщение от Вашингтон, откакто е видял невиждано разполагане на турски сили по границата, предава Ройтерс.

Турски публични лица споделиха, че армията се нуждае единствено от дни, с цел да бъде подготвена за сухопътно навлизане в Северна Сирия, където те към този момент нападат с оръжия с огромен обхват и бойни самолети от дни.

Последното развиване следва месеци на закани от страна на турския президент Тайип Ердоган за нова сухопътна инвазия против кюрдските сили, които той счита за терористи.

" Има подкрепления на границата и на територията на Сирия в региони, следени от фракции, съдружници на Турция. Забелязахме това и, да, това е ново ", сподели шефът на SDF Мазлум Абди пред Ройтерс по телефона от Сирия.

Сирийските кюрдски сили получават поддръжка от Вашингтон от години, само че също по този начин се координират със сирийското държавно управление и неговия съдружник Русия, и двете считани за врагове от Съединените щати.

Абди сподели, че е получил " ясни " уверения от Вашингтон и Москва, че се опълчват на турска сухопътна инвазия, само че те чакат нещо по-осезаемо.

" Все още сме неравностойни. Имаме потребност от по-силни, по-солидни изказвания, с цел да спрем Турция ", сподели той. " Турция разгласи желанието си и в този момент опипва почвата. Началото на нахлуването ще зависи от това по какъв начин тя вижда позициите на другите страни. "

SDF и Анкара си размениха обвинявания за това кой нарушава съглашението от 2019 година, подписано с посредничеството на Съединени американски щати и Русия, за евакуиране на кюрдските бойци от граничните зони в подмяна на това Турция да се въздържа от навлизане.

Абди сподели, че от неговите сили не е било поискано да се изтеглят от други зони и те ще откажат, в случай че някой изиска това от тях, добавяйки, че главните медиатори на тази договорка са били прекомерно заети с войната на Москва в Украйна, с цел да подсигуряват обстановката в Сирия.

" Всички са заети. Войната сред Русия и Украйна оказа негативно влияние върху уговорките на тези страни в този район ", сподели той.

SDF няма да разчитат на сирийската противовъздушна защита, добави Абди, откакто преди този момент сподели пред Ройтерс, че се надява те да оказват помощ за отбраната на силите му от въздушните удари на Анкара.

Тяхната позиция е слаба спрямо турската войска, сподели той.

Сирия гледа на Турция като на окупационна мощ в своя север и Дамаск съобщи, че ще преглежда всяко ново турско навлизане като " военно закононарушение ".

Но студените връзки може да са почнали да се размразяват: шефът на турското разузнаване организира секрети диалози в Дамаск, а външният министър насърчи бунтовниците и държавното управление да се помирят.

Това разтревожи кюрдското население в Сирия, само че Абди сподели, че е бил укротен от Дамаск, че помиряването с Анкара ще изисква цялостното евакуиране на турските войски.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР