Ръст на болните от туберколоза в региона. Новите случаи и

...
Ръст на болните от туберколоза в региона. Новите случаи и
Коментари Харесай

Увеличават се болните от туберколоза в Хасковска област

Ръст на болните от туберколоза в района. Новите случаи и рецидиви са 30 нови случая от началото на годината до 15 септември, заяви през днешния ден в РЗИ - Хасково доктор Пламен Шумаков от Специализираната болница за интензивно лекуване на пневмо-фтизиатрични болести.

Новите случаи са 20, рецидивите са 7, а 3 са регистрирани като крах от лекуването. За съпоставяне цялата през 2022 година сходните изброени случаи са 33, а през предходната – 31.

Според експерта, в народен мащаб случаите ще надвишават 1000. Това е растеж по отношение на миналата година, когато са били 881. Сред аргументите за увеличението на случаите е ненавременното започване на лекуване, неговото спиране от страна на пациента или появяването на резистентни към медикаментите форми.

Сред признаците на туберкулозата са кашлица, температура, загуба на тегло и нощно изпотяване, които са типични и за други болести, което постоянно е причина за закъснение с месеци на слагането на точна диагноза. Лечението на туберкулозата е дълготрайно и е гратис.

Сред рисковите фактори за развиване на туберкулоза са HIV, бъбречна диализа, имунокомпрометирани, захарен диабет, силикоза, карцином, кръвни болести, интервенция на вътрешности или корем, недохранване, трансплантация на органи, химиотерапия, противоревматоидни средства, биологична терапия.

Рисковите групи са сегрегирани етнически общности, хора с наркотична и алкохолна взаимозависимост, мигранти и мобилно население, бездомници, заболели от СПИН, пандизчии, медицински личен състав.

От страна на общопрактикуващите лекари доктор Николай Колев подсети, че против болестта се прави имунизация, която стартира още на 48-ия час след раждането. Ваксината е измежду главните аргументи за ограничение на туберкулозата.

Д-р Светлана Узунова, която е шеф на отдел „ Противоепидемичен надзор “ в РЗИ, изясни, че туберкулозата е инфекциозно заболяване, което се предава по въздушно капков път и визира главно белите дробове.

В страната се организира Националната стратегия за предварителна защита и надзор на туберкулозата в България за интервала 2021 – 2025 година Нейната цел е да се понижи броят на заболелите от туберкулоза в страната от 22 на 100 000 души през 2015 година до 11 на 100 000 души през 2025 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР