Ръководителят на очната клиника на Александровска болница д-р Александър Оскар

...
Ръководителят на очната клиника на Александровска болница д-р Александър Оскар
Коментари Харесай

Проф. д-р Александър Оскар: Очни прегледи за всички деца още на 6-месечна възраст

Ръководителят на очната клиника на Александровска болница доктор Александър Оскар получи най-високото академично звание - професор. На 13 април т.г. факултетният съвет на Медицинския университет - София, единомислещо, без нито 1 глас въздържал се или срещу, избра доктор Оскар за професор към Катедрата по офталмология и Клиника по очни заболявания на УМБАЛ " Александровска. " За мен това е в действителност значимо и се веселя, че дружно с екипа от клиниката и с всички хора, които ме подкрепяха, съумях да защитя това звание ", споделя доктор Оскар. Той има 96 изявления (в реномирани списания в България и по света, от които 14 са в импактфакторни издания) и близо 100 цитирания в интернационалните издания. Основните му области на теоретичен интерес включват невроофталмология и детска офталмология. Специализирал е в Съединени американски щати и Израел. През 2021 година доктор Оскар е отличен от президента с държавен медал за цивилен заслуги за важен принос за развиване на гражданското общество и одобряване на демократичните полезности. През 2020 година е почетен с най-високото отличие на Българския лекарски съюз - " Лекар на годината ". През април на годишната национална среща на Българското педиатрично сдружение вие имахте презентация за най-честите очни болести в детска възраст. Какво би трябвало да се знае за детското офталмологично здраве?
В моята презентация систематизирах по възраст най-честите очни болести от раждането до пубертета. И в случай че стартираме по този аршин, един от честите проблеми, с които се сблъскваме при актуалния метод на живот, е ретинопатията на недоносеността. Приблизително 10% от новородените в България се раждат недоносени и тези с тегло под 1500 грама или с гестационна възраст преди 32-та седмица са уязвими и предразположени към развиване на ретинопатия. Това е заболяване, което в случай че не се диагностицира и надлежно не се лекува, води до цялостна и необратима слепота. Затова е доста значимо недоносените деца да бъдат изследвани и, в случай че е належащо, да бъдат лекувани. С огромна част от сътрудниците педиатри неонатолози в страната работим сполучливо към този момент доста години. В София има 3 неонатологични клиники, които концентрират по-голямата част от рисково новородените деца от цялата страна. Аз по-специално работя с неонатологогичната клиника на болничното заведение по педиатрия с доцент Георгиева, както и с неонатологичната клиника в болница " Надежда " с доктор Стоичкова и сме постигнали доста високо равнище на съдействие, като всички рискови деца биват изследвани още до момента в който са в кувьоз. Ако е належащо, ги лекуваме посредством лазерна интервенция в самия кувьоз и по този метод им спасяваме зрението. Вече близо 10 години сме създали доста добра организация в това отношение, като неонатологичната клиника в болничното заведение по педиатрия от своя страна приема рискови новородени деца от страната от други неонатологични отделения, които нямат опция да осъществят подобен скрининг и надлежно лекуване на ретинопатия.
В какъв интервал от време се развива това заболяване?
Най-голям е рискът в интервала сред 2 седмици преди и 2 седмици след хипотетичния термин . Ако едно дете е родено през 28-29 гестационна седмица, това значи, че месец и половина до два месеца след раждането действително се развива ретинопатия. Затова е значимо пък децата да бъдат проследени - не с един обзор, а постоянно следене, до момента в който отпадне рискът от развиване на ретинопатия, което е към четвъртата седмица след хипотетичния термин .
Какви други проблеми се следят директно след раждането?
Друг чест проблем е обвързван със запушването на назолакрималната система (слъзоотводящата система). Сълзите се създават в очите, само че се стичат в носа. При бебетата има една мембрана, която попречва естественото стечение на сълзите в носа. След раждането тази мембрана най-често се спуква, само че при към 10- 15% от децата е допустимо тя да остане неперфорирана и тогава сълзите не могат да се стекат в носа, а окото стартира да сълзи. В тези случаи може да се насложи и бактериална зараза и да се стигне до съществени проблеми, по тази причина би трябвало незабавно да се предприеме съответното лекуване, което до 6-7-месечна възраст се състои в разтривки, постоянно разчистване на окото с физиологичен разтвор, а в случай че е належащо - и антибиотични капки. Ако запушването на слъзния канал продължава и след 6-8-месечна възраст, наложително би трябвало да се направи оперативно отпушване, операцията се назовава сондиране на слъзния канал.
Реклама А какво съставляват така наречен ечемици на клепачите на децата?Това са възпаления на мейбомиевите жлези, които създават част от сълзите. Тези възпаления най-често се дължат на нуждата от носене на очила. Така и откриваме доста постоянно, че детето има потребност от очила - когато има рецидивиращи чести инфекции на клепачите.
А нуждата от носене на очила е друга доста честа причина за консултация с очен експерт. Децата по предписание не могат да преценяват, че не виждат добре. Затова най-често родителите ги водят на консултация във връзка на други прояви - честите инфекции на очите, за които стана дума, или постоянно намигване, присвиване на очите, доближаване до книгата или различен обект, кривене на очите и така нататък
Кое е по-често при децата - късогледство или далекогледство?При нашата популация в България най-често децата са леко далекогледи, само че в случай че не злоупотребяват с мобилни цифрови устройства, това леко далекогледство се израства и няма потребност от промяна. При актуалния метод на живот обаче това далекогледство доста постоянно става признак - децата имат главоболие, а нерядко това предизвика и деформиране на очите към носа, т.е. кривогледство, което пък постанова в допълнение лекуване по характерен метод.
Кривогледството е различен постоянно срещан проблем. До 7-8-годишна възраст кривенето по-често е във вътрешността към носа, а след тази възраст към този момент стартира да се развива и кривенето на открито. Има разнообразни форми на кривогледство, които изискват друг метод и лекуване. Някои кривогледства се лекуват единствено с очила, други постановат оперативно лекуване, а колкото по-рано се направи интервенцията, толкоз по-голяма е опцията на мозъка да се научи да употребява двете очи по едно и също време. Защото ние гледаме с две очи, само че мозъкът обработва облиците от двете очи в един тримерен облик. И доста постоянно родителите бъркат, когато считат, че с времето кривенето ще се оправи от единствено себе си или че най-добре да се изчака с интервенцията, до момента в който детето стане младеж. Ако се закъснее с интервенцията, тогава може козметично очите да се изправят, само че няма да има функционално двуочно зрение, т.е. мозъкът няма да може да обработва по едно и също време облиците от двете очи. Някои форми на кривогледство оперираме още когато децата са на година и половина. Така даваме опция оптимално рано да стартират да развиват двуочното си зрение.
Реклама Това значи ли, че всички форми на кривогледство теоретично могат да бъдат излекувани?
Всички форми на кривогледство - да, в случай че се диагностицира в точния момент и в случай че се лекуват вярно.
А не е ли късогледството по-чест проблем при децата?Късогледството стартира да се развива нормално след 7-8-годишна възраст и в случай че има фамилна обремененост. Ако единият от родителите, изключително пък в случай че и двамата родители, са с късогледство, нормално и децата са късогледи, като през последно време следим и акцелерация, т.е. късогледство, което надвишава късогледството на родителите. Използването на мобилни цифрови устройства е най-мощният тласък за увеличение на късогледството. През последните две години следим безусловно зараза от късогледство и градация на късогледството. Имаме случаи даже, при които единствено в границите на 3 месеца късогледството се усилва с 2 диоптъра. По принцип късогледството нараства до 13-14-годишна възраст, когато доближава едно плато и в най-хубавия случай остава същото, без по-нататъшна градация. Но не може да намалее или да изчезне, до момента в който да вземем за пример далекогледството се израства - има случаи на деца, които са носили очила с +3, + 4, + 5 диоптъра, само че ги смъкват, до момента в който пристигна време да тръгнат на учебно заведение. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Войната в Украйна 3 Имена 1 Политика 2 Свят 3 Транспорт 1 Имена 2 Войната в Украйна 3 Енергетика Реклама
Новородените се раждат с огромен астигматизъм. Той понижава и нормално на година и половина до 2-годишна възраст астигматизмът, който има детето, остава същият за цялостен живот.
По принцип възможно ли е, целесъобразно ли е децата да носят лещи?След 10-12-годишна възраст, когато децата могат да се грижат за хигиената на приложимост на лещите, няма никакъв проблем. Особено при късогледство, надвишаващо 3-4 диоптъра, лещите са доста по-добро средство за промяна, в сравнение с очилата. Както и в случаите, в които има огромна разлика сред двете очи.
Искам да завърша това изброяване с най-значимото от обществена позиция заболяване на очите, касаещо децата - това е амблиопията, или мързеливото око. Социално значимо, тъй като визира до 5% от всички деца, т.е. на всеки 100 деца 5 имат амблиопия. Заболяването е доста подло, тъй като в голямата част от случаите (80% и повече) то протича едностранно - детето вижда съвършено с едното око, а с другото не вижда добре или изобщо не вижда. Тъй като детето не знае какво е да вижда обикновено с двете очи, доста постоянно то не споделя с родителите, а сме имали даже и такива куриозни обстановки, в които децата са споделили с родителите, че не виждат с едното око, а родителите са им казвали - ами не си затваряй окото. Проблемът се подценява, а за това заболяване е значимо да се диагностицира в точния момент - до 7-8-годишна възраст, когато приключва интервалът на развиване на зрителната заостреност. След това към този момент каквото и да се прави, не може значително да се помогне. Затова предлагаме всички деца да бъдат преглеждани от очен експерт още на 6-месечна възраст, в случай че всичко е наред - по-късно на 3 години и половина, в случай че и тогава всичко е наред - предучилищна възраст и по-късно всяка година след започване на учебно заведение до 12-годишна възраст, когато приключва интервалът на съзряване на зрителната система в нейния повсеместен тип.
Трябва ли децата да носят слънчеви очила?
Слънчевите очила са наложителни, като, несъмнено, те би трябвало да имат UV защита. Аз се веселя, че моите деца нямаха и 1-годишна възраст, когато започнаха да носят слънчеви очила. И в този момент, към този момент на 4 и 7 години, сами си търсят слънчевите очила, когато тръгваме да излизаме на открито. UV лъчите са в основата на редица очни проблеми - като се стартира от алергични прояви с раздразнение, фоточувствителност, сълзене, сърбеж, възприятие за непознато тяло в очите до увреда на ретината и по-специално на макулата. Вече се потвърди, че в генезата на обусловената с възрастта макулна недъгавост - доста съществено заболяване, което може да аргументи необратима зрителна загуба, е и UV радиацията през годините. Макулата е тази част от ретината, която дава отговор за централното зрение, за зрителната заостреност. С възрастта, след 60-годишна възраст, изключително след 70-, 80-годишна възраст, близо 1/3 от възрастните хора имат макулна недъгавост и увреда на централното зрение - те виждат едно черно леке в центъра. И се потвърди, че натрупването на въздействието на ултравиолетовата радиация през годините има също въздействие върху това.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Как родителите да избират слънчеви очила?Основно предписание е, че очилата не трябва да са декоративни - единствено със затъмнени стъкла, само че без UV отбрана. Това е още по-опасно, тъй като тъмните стъкла водят до разширение на зениците и още по-силна UV радиация постъпва в окото. Очилата би трябвало да бъдат купени от място, което дава гаранции, че стъклата са с UV отбрана. Проверката В средата на април излезе решението на НЗОК по отношение на тенденциозната инспекция от м.г. на столичната здравна каса, след която на " Александровска " беше наложена санкция 138 000 лева сякаш за подправени хоспитализации, осъществени от доктор Оскар. " Още тогава стана ясно, че това няма по какъв начин да е правилно, защото инспекцията касае доболничната помощ, болничното заведение не е проверявана и няма по какъв начин да има подправени хоспитализации ", споделя доктор Оскар. По-късно ДКЦ " Александровска " сезира Инспектората на здравната каса и станаха известни съществени пропуски и нарушавания в метода, по който е била осъществена инспекцията. Няма никакви данни за " подправяне " на 2700 листа от доктор Оскар, нарушавания са открити единствено при 16 листа от общо към 3000 листа за цялата " Александровска ". Глобата е понижена на 1600 лева за цялата болница. " За мен е значимо, че истината излезе, " Александровска " няма да бъде санкционирана безпричинно ", споделя доктор Оскар. И прибавя: " Не бива да позволяваме държавните институции да бъдат употребявани в нечий интерес. " Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мирела Веселинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР