Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси

...
Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси
Коментари Харесай

Ядреният ръководител на Иран: Шефът на МААЕ ще пътува до Техеран за разговори

Ръководителят на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси скоро ще пътува до Техеран, с цел да възобнови нуклеарните договаряния с иранската страна, сподели почитан ирански чиновник в сряда.
„ Имаме положително съдействие с МААЕ и шефът на МААЕ също ще пристигна в Техеран скоро, с цел да продължи двустранните договаряния и да ги актуализира, по този начин да се каже “, сподели иранският нуклеарен началник Мохамад Еслами, съгласно иранската осведомителна организация ИРНА.
Гроси сподели в изявление за CNN във вторник, че " обмисля " да посети Техеран.
Гроси от дълго време се пробва да получи отговори от Иран за секрети нуклеарни действия в предишното и съобщи, че към момента има някои значими пропуски в информацията.
След неуспеха на интернационалното нуклеарно съглашение от 2015 година, което имаше за цел да попречи на Техеран да създаде нуклеарни оръжия, Иран не съумя да извърши техническите си отговорности по съглашението през последните години.
Особена причина за безпокойствие е обогатяването на уран до 60%, макар че на Иран е позволено до единствено 4% в съглашението.
Техеран твърди, че страната е механически способна да усили процеса на обогатяване до 90%. Това би направило допустимо построяването на нуклеарна бомба. Иранското управление обаче твърди, че построяването на оръжия за всеобщо заличаване не е във военния дневен ред на страната.
Ядрената стратегия на Иран неведнъж е водила до напрежение сред Ислямската република и западните страни, както и основния зложелател на Иран Израел. Експертите считат, че Иран употребява за мирни цели съвсем оръжеен уран за неправдоподобно. Твърди се също, че има нерешени нуклеарни планове и секретни нуклеарни уреди, до които Иран не дава достъп на МААЕ.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР