Ръководителят на Китайската народна република Си Дзинпин обяви, че е

...
Ръководителят на Китайската народна република Си Дзинпин обяви, че е
Коментари Харесай

Дзинпин покани Путин в Китай, но и лидерите на бивши съветски републики от Азия

Ръководителят на Китайската национална република Си Дзинпин разгласи, че е поканил съветския президент Владимир Путин да посети Китай още тази година. Дзинпин е на тридневно посещаване в Москва и заяви новината по време на днешната си среща с съветския министър председател Михаил Мишустин.

" Вчера поканих президента Путин в комфортно за него време да посети Китай, доколкото тази година ще се организира третият интернационален конгрес " Един пояс - веднъж ". Президентът Путин взе присъединяване в предходните два форума ", съобщи китайският водач, представен от ТАСС.

Дзинпин предложения и Мишустин на аудиенция в Китай, колкото може по-скоро, с цел да бъде възобновен механизмът на регулярни срещи сред министър председателите на двете страни. Това стана на днешната среща сред двамата. Си съобщи, че е избрал точно Русия за първата си аудиенция след преизбирането му на президентския пост, тъй като това подхожда на историческата логичност.

Преди ден Си организира неофициална среща с Путин, траяла четири часа, по време на която двамата са разискали китайския кротичък проект за Украйна, само че от Кремъл към момента не дават детайлности. Какво тъкмо са си говорили двамата, ще стане ясно по-късно през днешния ден след формалните диалози сред водачите на двете страни.

Междувременно стана ясно, че освен съветският президент е поканен да посети Китай.

Лидерите на някогашните руски републики от Централна Азия също получиха от Дзинпин предложения да посетят страната му през май на първата среща на върха " Китай - Централна Азия ", с което Пекин ускорява въздействието си в района, в който пък въздействието на Русия отслабва, до момента в който тя е въвлечена в рецесията в Украйна, оповестиха Франс прес и Българска телеграфна агенция.

В обособени приветствени телеграми, изпратени на 20 и 21 март във връзка на обичайния празник Невруз, отбелязващ настъпването на пролетта и на персийската Нова година, Си Цзинпин кани водачите на Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан през май на " първата среща на върха Китай-Централна Азия ". Тези четири страни оповестиха за получените телеграми. Изолираният Туркменистан, главен снабдител на газ за Пекин, към момента не е съобщил за приемането на сходна покана, отбелязва Агенция Франс Прес.

Тези властнически страни са част от " Новия път на коприната " - великански план за пътна, железопътна и пристанищна инфраструктура, иницииран от Китай.

От средата на 19 век Русия смята Централна Азия за територия под свое въздействие. Сега Москва вижда, че ролята ѝ се оспорва, а към обичайните ѝ районни съдружници демонстрират интерес Китай, Турция и западните страни. Тази наклонност се ускори след съветското настъпление в Украйна, макар че съветската страна си резервира мощни лостове за въздействие, отбелязва Агенция Франс Прес.

И четирите получен телеграми са сходни, като Си акцентира в тях задълбочаването на връзките сред Китай и Централна Азия. В телеграмата, оповестена от формалната таджикистанска осведомителна организация " Ховар ", Си даже споделя, че " чака с неспокойствие да обсъдим величествен проект за развиване на връзките сред Китай и Централна Азия ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР