Ръководителят на интернет компанията Yahoo! Джим Ланзон разказа в интервю

...
Ръководителят на интернет компанията Yahoo! Джим Ланзон разказа в интервю
Коментари Харесай

FT: Yahoo! се връща на фондовата борса

Ръководителят на интернет компанията Yahoo! Джим Ланзон описа в изявление за Financial Times за проектите си да я изведе на борсата и да й върне статута на обществена компания.


Yahoo! излезе на борсата за първи път през 1996 година и по това време беше най-голямата интернет търсачка в света.

В началото на 21 век Yahoo! се сблъска с възходящата конкуренция на Гугъл и последователно стартира да губи позициите си. В началото на 2008 година Microsoft предложи да купи Yahoo! за 44,6 милиарда $, само че тогавашното управление на интернет компанията реагира пламенно и отхвърли. През есента на 2008 година стартира международната финансова рецесия, която съществено засегна пазара на онлайн рекламата и в допълнение отслаби компанията. След това самата Yahoo! се обърна към Microsoft с предложение за договорка, само че последната отхвърли. Акциите на Yahoo! започнаха да губят стойност и интернет компанията стартира да губи пазарен дял под натиска на конкуренцията с Гугъл.

През 2017 година Yahoo! беше продадена за 4,48 милиарда $ на доставчика на безжични услуги Verizon Communications, който стартира преструктурирането на някогашния интернет колос. През 2021 година, откакто не съумя да докара Yahoo! до устойчива облага, Verizon продаде интернет компанията за 5 милиарда $ на частния капиталов фонд Apollo. Този капиталов фонд, както и няколко други, е профилиран в закупуването на проблематични активи, тяхното преструктуриране и последващата им продажба с облага или излизане на борсата.

Според Ланзон, който преди този момент е управлявал известната онлайн услуга за запознанства Tinder, оставането на Yahoo! в статута на частна компания ѝ е разрешило да направи нужните структурни промени и да се приготви за връщане към статуса на огромна обществена компания. Той съобщи, че Yahoo! към момента е в топ 3 по периодичност на търсенията в интернет, само че делът ѝ към момента е прекомерно дребен, с цел да се конкурира с Гугъл и търсачката Bing на Microsoft. " Надявам се, че ще успеем да възстановим позициите си, надъхан съм доста оптимистично ", сподели Ланзон./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР