Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в

...
Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Шпионски софтуер срещу журналисти е напълно неприемливо

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи в понеделник, че абсурдът с шпионски програмен продукт, включващ израелска софтуерна компания и до 50 000 номера на смарт телефони, е " изцяло недопустим ", в случай че е истина, оповестяват Агенция Франс Прес и " Ройтерс ".

" Това би трябвало да бъде тествано , само че в случай че е по този начин, е изцяло недопустимо ", сподели тя пред кореспонденти в Прага.

Медиите, в това число The Washington Post, The Guardian и Le Monde, направиха връзка в неделя сред основаната в Израел група NSO , упрекната в доставки на шпионски програмен продукт за държавни управления и лист с десетки хиляди номера на смарт телефони, в това число на деятели, публицисти и ръководители на бизнеса и политици по света .

Фон дер Лайен, която бе в Прага, с цел да показа утвърден от Европейски Съюз проект за възобновяване след Ковид на стойност 7 милиарда евро е възмутена от хипотетичната офанзива против телефони на публицисти. " Свободната преса е една от главните полезности на Европейския съюз ", сподели тя след среща с чешкия министър председател Андрей Бабиш.

NSO Group и техният програмен продукт Pegasus - кадърен да включва камерата или микрофона на телефона и да събира данните - са в медийното пространство от 2016 година, когато откриватели я упрекват, че оказва помощ за шпиониране на отстъпник в Обединените арабски емирства.

Тези 50 000 номера на смарт телефони се счита, че са свързани с хора представляващи интерес за клиенти на NSO от 2016 година, макар че не е ясно какъв брой устройства в действителност са следени. NSO отхвърли всевъзможни нарушавания.

Основана през 2010 година от израелците Шалев Хулио и Омри Лавие, NSO Group е основана в израелския високотехнологичен център на Херцлия, покрай Тел Авив.

The Washington Post и 16 други медии настояват, че софтуерът Pegasus, употребен от държавните организации за следене на нарушители и терористи , е ситуиран от държавните служби за хакване на частни телефони на деятели, публицисти и опозиционни фигури по целия свят.

Базираният в Париж план с нестопанска цел " Забранени истории " и Amnesty International споделят с медии, участващи в следствието, лист с хиляди телефонни номера. Журналистите разпознават хора от над 50 страни , в това число някои членове на арабските кралски фамилии, както и десетки деятели за правата на индивида, политици и даже президенти и министър председатели . Репортери от CNN, Bloomberg, AP, New York Times, Le Monde и други медии също са в листата.
 Израелска компания продавала шпионски програмен продукт на властнически държавни управления за следене на инакомислещи
Израелска компания продавала шпионски програмен продукт на властнически държавни управления за следене на инакомислещи

Сред тях са правозащитници, публицисти, юристи и опозиционери
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР