Ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини излезе с декларация от

...
Ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини излезе с декларация от
Коментари Харесай

ЕС нахока Русия за 4-годишнината от окупацията на Крим

Ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини излезе с декларация от името на Европейския съюз във връзка четвъртата годишнина от противозаконното анексиране на Крим и Севастопол от страна на Русия.

Европейски Съюз оставал твърдо зает с въпроса за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, акцентира Могерини.

" Европейският съюз акцентира още веднъж, че не признава и продължава да осъжда това нарушаване на интернационалното право. То продължава да бъде директно предизвикателство за интернационалната сигурност със съществени последствия за интернационалния юридически ред, който пази единството и суверенитета на всички страни ", се отбелязва декларацията.

Допълва се, че Европейски Съюз оставал зает с цялостното използване на политиката си на непризнаване, включително чрез наказания. Европейски Съюз не признава и провеждането на избори от страна на Русия в Крим.

" Протичащата милитаризация на полуострова продължава да оказва въздействие върху ситуацията със сигурността в района на Черно море. В нарушаване на интернационалното филантропично право жителите на Крим биват принуждавани да одобряват съветско поданство и набирани във въоръжените сили на Руската федерация ", се показва още в декларацията на Могерини.

Европейският съюз осъжда построяването на моста през Керченския проток без единодушието на Украйна и наложените с това ограничавания на свободата на директно прекосяване.

" След противозаконното анексиране от Руската федерация ситуацията с правата на индивида на Кримския полуостров се утежни още повече. Жителите на полуострова се сблъскват със систематични ограничавания на главните свободи, като свободата на изложение, изповедание или убеждения и на сдружаване, както и правото на мирни събрания ", установи ръководителката на европейската дипломация.

По думите ѝ, правата на кримските татари са били съществено нарушени със закриването на кримските татарски медии, възбраната на активността на техния орган на самоуправление Меджлиса и преследването на неговите ръководители и на членове на тази общественост.

Могерини упорства, че на кримските татари, украинците и всички етнически и религиозни общности на полуострова би трябвало да се подсигурява опцията да поддържат и развиват своята просвета, обичаи, обучение и еднаквост.

" Европейски Съюз още веднъж приканва за незабавното освобождение на Олег Сенцов, Олександър Колченко, Микола Семена и на всички лица, арестувани и наказани в нарушаване на интернационалното право. Журналистите, правозащитниците и юристите на отбраната следва да могат да работят в изискванията на самостоятелност и без ненужна интервенция ", акцентира тя.

Европейски Съюз приканва за цялостно съблюдаване на интернационалните стандарти на правата на индивида на полуострова. Всички нерешени случаи на нарушавания и злоупотреби с човешките права, като принудително изгубване, изтезания и изтезания трябвало да бъдат подробно разследвани.

Предоставянето на цялостен, свободен и безграничен достъп на интернационалните правозащитници до цялата територия на Украйна, в това число до Крим и Севастопол, продължава да бъде от първостепенна значимост. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР