Ръководителят на екипа на Службата на ООН за правата на

...
Ръководителят на екипа на Службата на ООН за правата на
Коментари Харесай

Погребват убитите в Мариупол в масови гробове

Ръководителят на екипа на Службата на Организация на обединените нации за правата на индивида в Украйна през днешния ден съобщи, че наблюдаващите са получили повече информация за всеобщи гробове в обсадения пристанищен град Мариупол, в това число за един, в който наподобява са били открити 200 тела, осведоми Ройтерс.

" Получаваме от ден на ден информация за всеобщи гробове там ", сподели пред кореспонденти Матилда Богнер, говорейки посредством видеовръзка от Украйна , и добави, че някои от доказателствата са получени от сателитни фотоси.

Службата на Организация на обединените нации за правата на индивида, която има около 50 чиновници в Украйна , до момента е преброило 1035 цивилни жертви, откогато Русия нахлу на 24 февруари.

Журналист на Ройтерс, който в неделя се добра до част от Мариупол, държана от съветските сили, видял няколко тела, лежащи край пътя и група мъже, които копаят гробове в тревата край пътя.

Екипът на Богнер изследва предполагаемите нарушения на човешките права, като да вземем за пример известията, че съветските сили са простреляли и умъртвили в колите им цивилни, когато са бягали; десетки случаи на изгубвания на украински чиновници и публицисти и насилственото извеждане на цивилни жители в контролирана  от Русия територия.

Русия , която назовава дейностите си от 24 февруари насам " специфична интервенция ", отхвърля дейностите ѝ да са ориентирани против цивилни в Украйна.
Също днес Олексий Арестович, консултант на украинския президент, съобщи, че украинските войски са отблъснали първата офанзива на съветските сили против град Славутич, където живеят служащите от неработещата Чернобилска АЕЦ. По-рано през днешния ден локалните управляващи обявиха, че градът е обкръжен и съветските сили се намират напълно покрай Славутич. Според информация от украинските управляващи съветските сили са съумели в някаква степен да основат сухопътен кулоар сред Крим от Донецка област.  
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР