Ръководителят на бюро на телевизия Ал Джазира в Газа Уаел

...
Ръководителят на бюро на телевизия Ал Джазира в Газа Уаел
Коментари Харесай

Журналист на Ал Джазира бе убит в Газа, втори е ранен. Журналист на Анадолската агенция бе бит в Източен Йерусалим

Ръководителят на бюро на телевизия " Ал Джазира " в Газа Уаел Дахдух оплаква убития наследник при израелски удар против бежанския лагер " Нусейрат ", 26 октомври 2023 година Снимка: AP

Журналист на " Ал Джазира " е бил погубен през днешния ден, а различен е бил ранен при израелски удар в линията Газа, заяви катарската телевизия, представена от Франс прес. " С огромна болежка в сърцата споделяме ужасната вест за гибелта на нашия безрезервен оператор от " Ал Джазира " Самер Абу Дака ", написа в " Екс " Мохамед Моауад, редактор в телевизионния канал.

По-рано " Ал Джазира " заяви, че ръководителят на нейното бюро в Газа Уаел Дахдух и Абу Дака са били ранени в учебно заведение в Хан Юнис, в южната част на анклава, " в резултат на хипотетична офанзива с израелски дрон ".

Според " Ал Джазира " Самер Абу Дака е бил съществено ранен, само че е останал с часове на мястото на удара, до което службите за незабавна помощ не са могли да стигнат, защото пътят е бил блокиран от парчета на къща. Уаел Дахдух е ранен в ръката и е трансфериран в болничното заведение " Насер " в Хан Юнис, отбелязва кореспондент на Агенция Франс Прес. Засега израелската войска не е дала отговор на запитванията на Агенция Франс Прес за коментар.

В изказване " Ал Джазира " уточни, че смята " израелските окупационни сили за напълно виновни за сигурността на Самер ", преди да разгласи за гибелта му. " Екипът от Газа, по-специално Уаел и Самер, изигра решаваща роля в разкриването на мащабите на разрушенията и ужасите на израелските жестокости. Без тяхната безрезервност и ангажираност ужасите в Газа нямаше да бъдат разкрити пред света ", съобщи малкия екран.

Първата бомбардировка е била ориентирана към учебно заведение, принадлежащо на Агенцията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци, в Хан Юнис, в което публицистите са пристигнали, с цел да отразяват събитията, когато е последвала втора бомбардировка, се показва в изказване на ръководещото в Газа придвижване " Хамас ".

Според " Хамас " този втори удар е бил " съзнателно ориентиран против публицистите ". Това е бил " опит за заплашване на публицистите, с цел да не документират (израелските) всеобщи убийства, осъществявани в линията Газа ", уточни " Хамас ". Съпругата на Уаел Дахдух и двете му деца бяха убити при израелски удар в Газа на 25 октомври.

По данни на Комитета за отбрана на публицистите (КЗЖ) от началото на войната сред " Хамас " и Израел на 7 октомври, провокирана от офанзивата на палестинската формация против еврейската страна, са починали повече от 60 публицисти и медийни служащи.

Междувременно в Източен Йерусалим, регион, окупиран и анексиран от Израел, палестински публицист, работещ за турската Анадолска организация,  беше ранен при случай на полицейско принуждение по време на петъчната молитва наоколо до джамията " Ал Акса ". На фрагментите, получени от Агенция Франс Прес, се вижда по какъв начин фотографът Мустафа ал Харуф първо е ударен в лицето от служители на реда, а по-късно е ударен с приклад на автомат. След това е повален на земята и ритан с все мощ.

Енес Канли, началник на бюрото на Анадолската организация в Йерусалим, заяви за Агенция Франс Прес, че " сега окото му се преглежда " от лекари и че " вратът му е засегнат и посинен ". " Ще се борим уверено, с цел да потърсим отговорност от отговорните ", съобщи Сердар Карагьоз, основен изпълнителен шеф на Анадолската организация в обществената мрежа " Екс ".

В изказване на израелската полиция се споделя, че " командирът на граничната полиция неотложно е отстранил от работа чиновниците, които се виждат във видеото, снимано по време на интервенции в Източен Йерусалим ".
       

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР