Ръководителите от Г-7 на срещата си във френския град Биариц

...
Ръководителите от Г-7 на срещата си във френския град Биариц
Коментари Харесай

Г-7 засилва диалога с Русия, но смята, че е рано да я приема отново в групата

Ръководителите от Г-7 на срещата си във френския град Биариц са се разбрали да засилят разговора и координацията с Русия, изключена от групата след анексирането на Крим през 2014 година, само че съгласно тях е прекомерно рано да я одобряват още веднъж в Г-8. Това заяви през днешния ден на Агенция Франс Прес дипломатически източник.

Седмината водачи, измежду които Еманюел Макрон и Доналд Тръмп, за заели тази позиция нощес на вечерята при започване на тридневния конгрес, посочи източникът.

"Те са се споразумели по концепцията Г-7 да ускори разговора и координацията с Русия по сегашните рецесии, само че са отбелязали, че е прекомерно рано да се върнат руснаците на масата ", добави дипломатическият източник.

Преди срещата в Биариц Доналд Тръмп се изрече в поддръжка на възобновяване на Г-8 и завръщането на Русия.

Френският президент Еманюел Макрон, който се срещна с съветския си сътрудник Владимир Путин преди седмица, изрази мнението, че е уместно след време Русия да може да се върне в Г-8, само че при изискване да бъде открито решение дружно с Украйна въз основа на Минските съглашения.

Берлин и Лондон също отхвърлиха концепцията за връщане на Русия на този стадий, а Канада поддържа тази позиция.

Ръководителите от Г-7 са постигнали единодушие да натоварят Еманюел Макрон да беседва с Иран и да му изпрати обръщение, с цел да се избегне ескалация на напрежението в района, оповестиха дипломатически източници. Те прецизираха, че това е станало нощес на вечерята в Биариц.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР