Ръководителите на шест глобални компании, заинтересовани от строителството на нов

...
Ръководителите на шест глобални компании, заинтересовани от строителството на нов
Коментари Харесай

Бизнесмени от атомната индустрия ще объсждат в Прага възможностите за АЕЦ „Дуковани“


Ръководителите на шест световни компании, заинтригувани от строителството на нов енергоблок на АЕЦ „ Дуковани “ в Чехия ще посетят през идната седмица Палатата на депутатите, оповестява чешкото издание Hospodářské noviny. Те ще вземат участие в семинар, който ще се организира на 21 февруари под патронажа на заместник-председателя на Палатата на депутатите и ръководителя на Комунистическата партия Войтех Филип, са подали поръчки повече от 150 души. На презентациите на задграничните компании ще участват и чешкият министър председател Андрей Бабиш, както и генералният шеф на CEZ Даниел Бенеш.„ Очаквам производителите да се показват, с цел да може държавното управление да увеличи информираността си за подготовката на търг за разширение на нашите АЕЦ “, сподели Филип.

Към плана, чиято стойност се прави оценка на 250-300 милиарда крони, демонстрират интерес съветската „ Росатом “, френската EDF, корейската KHNP, китайската CGN, компанията Atmea и американската Westinghouse.

От тези шест компании напоследък най-често се разискват две – в предишното „ Росатом “ е строил актуалната АЕЦ „ Дуковани “ и с корпорацията са свързани редица чешки машиностроителни компании Друг явен кандидат е корейската KHNP.

Според актуалните държавни енергийни проекти, заместването на мощностите на АЕЦ „ Дуковани “ би трябвало да стане към 2035 година Организирането на търга, разискването на вероятната държавна поддръжка с Европейска комисия и последващото строителство могат да лишават няколко години. Специалистите акцентират, че Чехия изостава от графика по подготовка и осъществяване на плана. Според ръководителя на държавния комитет по атомна сигурност на Чехия Дана Драбова, поради съгласувателните процедури, новият енергоблок ще се строи най-малко до 2040 година
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР