Ръководителите на Meta обсъждат забрана за политическа реклама в Европа

...
Ръководителите на Meta обсъждат забрана за политическа реклама в Европа
Коментари Харесай

Facebook обмисля забрана на политическата реклама в Европа

Ръководителите на Meta разискват възбрана за политическа реклама в Европа поради опасения, че нейните платформи като Фейсбук и Instagram няма да могат да се съобразят с идните разпореждания на Европейския съюз, ориентирани към онлайн акциите.

Брюкселските регулатори изготвят нови закони, които да влязат в действие през идната година, предопределени да принудят огромни интернет групи да разкрият повече за политическите групи зад онлайн акциите и към кои консуматори са ориентирани.

Meta, ръководена от основния изпълнителен шеф Марк Зукърбърг, е загрижена, че дефиницията на политическите реклами ще бъде толкоз необятна, че ще бъде по-лесно да се откажат всички платени политически акции в платформите, съгласно двама души по информация на Financial Times.

Според тях този ход също се обмисля съществено, защото потребителите значително не се интересуват от сходно наличие и приходите, генерирани от политически реклами, са дребни спрямо по-широкия бизнес.

Между 2019 и 2020 година компанията е генерирала малко под 800 млн. $ доходи от политическа реклама в Съединени американски щати, съгласно изследователската група Insider Intelligence. Това се равнява на под 1% от общите ѝ доходи от реклама за интервала.

Хора, близки до въпроса, предизвестиха, че диалозите сред висшите ръководители на Meta не престават и някои са срещу възбраната за политически реклами. Окончателно решение ще бъде взето, откакто Европейският съюз се съгласи с дефиницията на това какво съставлява политическа реклама в новите разпореждания.

След изборите в Съединени американски щати през 2016 година обществените медийни платформи, в това число Фейсбук, TikTok и Twitter, бяха подложени на критика за това, че не са съумели да овладеят дезинформацията и конспирациите, с цел да предотвратят изборната операция.

Зукърбърг, по-специално, отхвърли да ревизира политическата реклама с аргумента, че частните компании не би трябвало да бъдат „ съдия на истината “. Въпреки това Meta краткотрайно спря политическата реклама преди и по време на значими гласувания, като да вземем за пример президентските избори в Съединени американски щати през 2020 година

Съгласно предложенията на Европейски Съюз групи като Фейсбук и Гугъл ще бъдат принудени да бъдат по-прозрачни в метода, по който популяризират политическа реклама, като да вземем за пример да демонстрират какъв брой костват рекламите, кой им е платил и какъв брой хора са гледали наличието.

Европейската комисия, Европейският парламент и страните членки на Европейски Съюз би трябвало да съгласуват окончателното определение за политическа реклама според новия правилник до 5 юни.

Според чиновник от Европейската комисия ходът на Meta има за цел да усили натиска върху Европейски Съюз да стесни в допълнение дефиницията си за политическа реклама, с цел да направи по-лесно използването на новите правила.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР