Ръководители от националната полиция са били разследвани от Вътрешна сигурност

...
Ръководители от националната полиция са били разследвани от Вътрешна сигурност
Коментари Харесай

МВР: Голям полицейски шеф е разследван за участие в банда, прокуратурата е нехаела

Ръководители от националната полиция са били разследвани от " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи като проведена незаконна група в интервала 2018-2020 година, оповестяват от вътрешното министерство. Специализираната прокуратура е отказала да образува досъдебно произвеждане през януари 2021 година, а в този момент " Вътрешна сигурност " апелира прокурорския акт. 

Разследването е почнало по сигнали, че висши професионални ръководители в националната полиция и хора отвън системата на Министерство на вътрешните работи правят закононарушения, написа 24 часа. Използвани са СРС-та с разрешението на Специализирания углавен съд. Разследването е утвърдено от тогавашния министър на вътрешните работи. Уведомена е ДАНС и Специализираната прокуратура. През юни 2020 година събраните материали са докладвани във Върховната касационна прокуратура с съществуване на задоволително данни за съществуването на проведена незаконна група с присъединяване на висши управителни чиновници от полицията. Направено е искане за формиране на досъдебно произвеждане.

По време на следствието през 2020 година един от висшите чиновници на Главна дирекция " Националнн полиция " е назначен на управителна служба в политическото управление на Министерство на вътрешните работи , написа в известието. Към датата на прокурорския отвод същият е продължавал да извършва висшата управителна служба, а към сегашния миг е народен представител в Народното събрание. На този профил дава отговор само националният представител Христо Терзийски. Министърът, който е одобрил следствието на проведената незаконна група от " Вътрешна сигурност " е сътрудника му от парламентарната група на ГЕРБ Младен Маринов, излиза наяве от данните, оповестени от Министерство на вътрешните работи.

Според новото управление на " Вътрешна сигурност ", което апелира постановлението за отвод, прокурорът не е показал въз основа на кои материали е направил своите правни заключения.

" Ако обособените материали съдържат спорна информация, юридическата точност изисква обвинителят да стимулира за какво е дал доверие на една част от тях и е отказал да кредитира останалите. Прави усещане, че размерът на събраните и изпратени в Специализираната прокуратура ВДС-и е забележителен, като и досега във Вътрешна сигурност не е постъпвало мнение от наблюдаващ прокурор по тях. Освен това постановлението за преустановяване е от януари 2021 година, а самото изпращане на протоколите за направени ВДС-и е от април 2021 година – 3 месеца по-късно, и явно не са взети поради при взимане на решението ", написа в известието на Министерство на вътрешните работи. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР