Ръководител на Vivo, един от най-големите производители на смартфони в

...
Ръководител на Vivo, един от най-големите производители на смартфони в
Коментари Харесай

Индия арестува китайски ръководител на смартфони в разследване за измама

Ръководител на Vivo, един от най-големите производители на смарт телефони в Китай, беше задържан в Индия по отношение на следствие за пране на пари, което поражда опасения за възобновяване на репресиите против китайския бизнес в страната.

Гуангвен Куанг, ръководителят на администрацията на Vivo India, беше арестуван във вторник от Индийската дирекция по правоприлагане (ED), сподели неговият юрист Мудит Джайн пред CNN. ED е главната организация за следствие на финансови закононарушения в страната, която дава отговор за следствието на пране на пари и нарушавания на валутните закони.

Куанг, китайски жител, беше задържан дружно с други трима души и ще бъде арестуван в продължение на три дни, съгласно правосъден документ, споделен с CNN от Джейн.

Един от другите арестувани е човек, който е оказал помощ на Vivo да сътвори офисите си в Индия, а другите двама са счетоводители, съгласно документа.

В изказване за CNN, представител на Vivo удостовери, че един чиновник е бил задържан и даде обещание, че компанията ще „ упражнява всички налични правни благоприятни условия “.

„ Неотдавнашният арест ни безпокои надълбоко “, сподели представителят. „ Vivo твърдо се придържа към своите етични правила и остава отдаден на спазването на законите. “

Магазин за смарт телефони VIVO, както се вижда на улица в Колката, Индия на 29 октомври 2021 година Доставката на смарт телефони в Индия е намаляла с 2% до 54 милиона единици през септемврийското тримесечие. (Снимка от Debarchan Chatterjee/NurPhoto посредством Getty Images) Магазин за смарт телефони VIVO, както се вижда на улица в Колката, Индия на 29 октомври 2021 година Доставката на смарт телефони в Индия е намаляла с 2% до 54 милиона единици през септемврийското тримесечие. (Снимка от Debarchan Chatterjee/NurPhoto посредством Getty Images) Debarchan Chatterjee/NurPhoto/Getty Images

Твърденията за пране на пари против Vivo бяха направени за първи път през юли 2022 година, когато ED съобщи, че е направил претърсвания в 48 места на Vivo в страната и е иззел 60 милиона $ от банковите сметки на компанията.

Агенцията упрекна Vivo в данъчни измами и сподели, че компанията е превела 624,8 милиарда рупии (7,9 милиарда долара), най-вече в Китай.

„ Тези парични преводи бяха направени, с цел да се разкрият големи загуби в индийски регистрирани компании, с цел да се избегне заплащането на налози в Индия “, сподели тогава ED.

Тогава компанията съобщи, че сътрудничи на следствието.

Акциите пристигнаха два месеца откакто Индия конфискува повече от 700 милиона $ от различен огромен китайски производител на смарт телефони, Xiaomi, който също беше упрекнат в нелегално изнасяне на пари от страната.

Xiaomi отхвърли непозволени дейности, като сподели, че всички негови интервенции са „ твърдо в сходство с локалните закони и разпореждания “.

В това фотография, направена на 20 август 2019 година, клиенти ревизират смарт телефони, създадени от Xiaomi в магазин на Mi в Гургаон. (Снимка от Sajjad HUSSAIN / AFP) (Снимка от SAJJAD HUSSAIN/AFP посредством Getty Images) На тази фотография, направена на 20 август 2019 година, клиенти ревизират смарт телефони, създадени от Xiaomi в магазин на Mi в Гургаон. (Снимка от Sajjad HUSSAIN / AFP) (Снимка от SAJJAD HUSSAIN / AFP посредством Getty Images) Саджад Хюсеин/AFP/Getty Images

Xiaomi и Vivo са извънредно известни измежду индийските консуматори, като и двете се класират в челната тройка на големия пазар на смарт телефони в страната след Samsung.

Въпреки регулаторните репресии, Vivo към момента е втората най-голяма марка смарт телефони в Индия, контролирайки 17% от пазара през второто тримесечие, съгласно Counterpoint Research.

Междувременно Xiaomi означи спад на пазарния си дял от 19% на 15% през същия интервал.

Отношенията сред Китай и Индия се утежниха доста след гибелен конфликт на общата им оспорвана граница през 2020 година По-късно управляващите в Индия не разрешиха китайските приложения и подложиха покупко-продажбите с китайски компании на по-голяма инспекция.

Оттогава напрежението сред Индия и Китай продължава да тлее.

Проблемите на Vivo тази седмица провокираха бърза реакция в китайските медии. Държавният таблоид Global Times упрекна Индия в „ възходящ протекционизъм “.

Задържането на изпълнителния шеф наподобява алармира за „ засилени репресии против китайските компании “, се споделя в отчет от сряда.

Китайското посолство в Индия по-рано предизвести, че следствията на китайски компании в Индия рискуват да навредят на репутацията й измежду задграничните вложители и са нарушили „ естествените бизнес действия “.

— Vedika Sud способства за този отчет.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР