Ръководените от НАТО мироопазващи сили в Косово (КФОР) са отхвърлили

...
Ръководените от НАТО мироопазващи сили в Косово (КФОР) са отхвърлили
Коментари Харесай

КФОР са отхвърлили искането на Сърбия за завръщане на нейни войници и полицаи в Косово

Ръководените от НАТО мироопазващи сили в Косово (КФОР) са отхвърлили настояването на Сърбия нейните сили за сигурност да се върнат в отделилата се провинция на фона на продължаващото напрежение там, заяви през днешния ден президентът на Сърбия Александър Вучич, представен от Асошиейтед прес и Ройтерс.

Миротворците от КейФОР, които се разположиха в Косово през 1999 година, откакто бомбардировките на НАТО принудиха сръбската войска и полиция да изоставен територията, са показали в отговора си, че няма потребност от завръщане на сръбските сили, сподели Александър Вучич.

Миналия месец, за първи път след края на войната, Сърбия изиска да разположи войски в Косово след поредност от конфликти и напрежение сред косовските управляващи и сърбите в северната част на страната, където те са болшинство. Напрежението се повиши след ареста на някогашен косовски сръбски служител на реда и насрочването на локални избори в сръбските общини в Северно Косово, които в последна сметка бяха отсрочени за април. В Северно Косово бяха издигнати барикади по пътищата, в това число към граничните пунктове със Сърбия. По-късно напрежението бе потушено с напъните на Европейски Съюз и Съединени американски щати, напомнят организациите.

В резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации се показва, че Сърбия може да разположи до 1000 души собствен личен състав на граничните пунктове, в православните религиозни обекти и региони със сръбско болшинство, в случай че това бъде утвърдено от КейФОР. Белград съобщи, че връщането на сръбските войски в Косово ще спомогне за понижаване на напрежението - изказване, което бе изрично отхвърлено от косовски и западни представители.

Вучич разкритикува силите на НАТО, че са уведомили Сърбия за отговора си в навечерието на Коледа (по Юлианския календар) и откакто косовската полиция арестува боец, обвинен в пукотевица и раняване на двама млади сърби край южния град Щръпце. Арестуваният член на Силите за сигурност на Косово не е бил на работа по време на случая, който стана в петък и бе наказан от косовските управляващи, отбелязва Ройтерс.

Косовската полиция заяви, че двете жертви на стрелбата - на възраст 11 и 21 години, са били откарани в болница, а пострадванията им не са животозастрашаващи.

Сръбските медии оповестиха за още един случай, при който млад мъж е бил атакуван и пребит от група албанци рано в събота, до момента в който се е прибирал от църковна работа.

Властите в Белград дефинираха случаите като " терористични " и обявиха, че те демонстрират, че сърбите са нежелани в Косово. За през днешния ден в Щръпце е разгласен митинг.

Международни организации осъдиха нападенията, които се чака да задълбочат недоверието сред болшинството етнически албанци и 100-те хиляди етнически сърби, които живеят в Косово. Половината от сърбите живеят в северната част на страната и множеството отхвърлят да признаят независимостта на Косово. Другата половина живее в други елементи на Косово, като да вземем за пример в региона на Щръпце, и множеството от тях признават държавното управление в Прищина и вземат участие в политическия живот, отбелязва Ройтерс.

Сърбия не признава оповестената през 2008 година косовска самостоятелност и разногласието продължава да бъде евентуална точка на напрежение, отбелязва АП.

Конфликтът в Косово избухна, когато сепаратистки настроени етнически албанци започнаха протест против ръководството на Сърбия, а Белград отговори с брутални репресии, които провокираха намесата на НАТО. В спора починаха към 13 000 души, най-вече етнически албанци, напомня организацията.

Президентът Александър Вучич сподели, че отговорът на КейФОР е бил предстоящ заради поддръжката на Запада за независимостта на Косово. Сърбия пък разчита на Русия и Китай в устрема да резервира претенциите си към някогашната си провинция, която доста сърби считат за сърцето на нацията.

Западът не се разтревожи от раняването на сръбските момчета, оплака се Вучич по проправителствената телевизия Пинк по отношение на случая край Щръпце.

" Не чаках друг отговор от КейФОР ", добави Вучич.

Както на Сърбия, по този начин и на Косово беше казано, че би трябвало да възстановяват връзките си, в случай че желаят да напреднат към участие в Европейски Съюз. Високопоставена делегация на Съединени американски щати ще посети района идната седмица, с цел да помогне за напредването на договарянията, които се водят с посредничеството на Европейски Съюз и са в задънена улица, отбелязва АП.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР